keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Tavaraa kiertoon

Eilen näytti pihan kulmassa hyvin vihreältä. Hetken tuntui kuin olisi aivan kohta jo kesä - kevät nyt ainakin. Talitintit olivat riemuissaan. Ne lentelivät ja pyrähtelivät sinne tänne, tonkivat nurmikkoa ja pöyhivät pensaiden juurilla.  Tuuli vei lunta ja eilinen suojasää sulatti lumimassat olemattomiin. Tänään on taas kaikki toisin. Yöllä alkanut lumisade on peittänyt taas kaiken valkoiseen lumeen. Harrastan kuvakierrätystä, en raskinut heittää tätä kuvaa roskiin, koska siinä on erikoinen tammikuun tunnelma ja tietysti myös talitintti.
Otin tänään käteeni Glorian Koti-lehden ja minut pysäytti juttu Ahdistu, kärsi ja unhoita. Hyvin ajankohtaista asiaa joulun jälkeiseen elämään. Olen ajatellut minäkin, että paljon on turhaa, kierrätettävää ja poisannettavaa. Nyt voin onnistua tämän jutun ohjeilla tarpeettomaksi käyneen liian tavaran siirtämisessä sinne, missä sitä vielä tarvitaan.
Artikkelin ajatusten takana on Hollannissa asuva professional organizer Anne Te Velde-Luoma. Hän toteaa.
Tavaraähky on suomalaisten kansantauti, kun rentoutuu luopumaan liiasta tavarasta, saa enemmän tilaa ajatuksilleen. Tavaroiden tilalle ajatuksia, yksinkertaisesti juuri niin, ajattelen.
Kun kodissa on tilaa ja rauhaa, niitä on myös pään sisällä.
Uusi tärkeysjärjestys löytyy usein kirjaimellisesti tavarakasojen alta.
Seuraavaksi luen Te Velde-Luoman kuusi teesiä, kuinka selvitän itseni ja kotini eroon  turhasta tavarasta.
Teesit lyhennettynä.
1. Rajaa työmaa. 2. Päätä työaikasi, mieluiten alle tunti. 3. Jaa tavarat neljään laatikkoon -  laatikossa säilytettävät,  muualla kotona säilytettävät, kierrätykseen  ja roskiin. 4. Älä ryhdy työhön väsyneenä tai masentuneena.  5. Säilytä tavarat niiden omilla paikoilla. Käytä joka ilta 5 minuuttia järjestämiseen. 6. Muista kirpparit ja nettihuutokaupat, mutta älä päästä kerran kirpparille vietyjä enää takaisin kotiin.
Talitinttikuvat sopivat oivasti  tähän postaukseen. Linnut eivät kasaa ruokaa vaan luottavat vaistoihinsa ja ruokaa on aina saatavilla. 
Lähde: Glorian Koti

13 kommenttia:

 1. Kiitos, Arleena.

  Onkohan suomalaisten tavaroiden keräämisvimman takana ankarat sääolosuhteet? Oli vuosisatojen ajan pakko kerätä talven varalle lämmintä ja ruokaa. Enää tämä ei päde mutta koodisto on ehkä geeneissä ja tänään, niin luulen, turhaan.

  Itse kun kevennän kotini kuormaa turhasta, huokaan: on ihmeen hyvä kotiin tulla taas. Ja olla siellä, keventynein sydämin. Jollekin minun tarpeettomaksi käynyt on tuiki-ilo.

  Kuusi teesiä toimivat.

  Tämä hymyilyttää: "Muista kirpparit ja nettihuutokaupat, mutta älä päästä kerran kirpparille vietyjä enää takaisin kotiin."

  VastaaPoista
 2. Kyllä monesti käy mielessä, että tuollainen tavaran keräily menee jo patologisen puolelle. Jotkut vanhemmat ihmiset pitävät tavaran keräämistään säästämisenä ja oikein hyveenä.

  VastaaPoista
 3. Hyvät teesit!
  Meillä tavaroiden kuskaaminen kirpputorille jatkuu, onneksi into on vielä päällä;)

  Ja tuo järjestä tavaroita 5 minuuttia joka ilta, siitä vois kyllä pitää kiinni väsyneenäkin.

  VastaaPoista
 4. Hyvät teesit! Tätähän pitää kokeilla taas kerran.

  VastaaPoista
 5. Lastu,
  Luulisin, että kylmät olosuhteet, mutta myös käydyt sodat ovat jättäneet jälkensä tälle tavaranhamstraamistarpeelle.
  Sota-ajathan olivat kovia ja vielä sen jälkeen rasittivat sotakorvaukset. Puute jätti muistijäljen ja sitä puutetta on nyt yritetty estää hamstraamalla.
  Mutta tämä on vain yhden sukupolven riesa. Nykyinen kuluttajasukupolvi elää hyvinvoivassa Suomessa ja tavaraa riittää. Oma hyvinvointi halutaan kanavoida ympäristölle ja itselle tavaralla. Voihan tässä geenitkin vaikuttaa.

  Kierrätys on ilo sekä antajalle että saajalle.
  Ne olivat hyvät teesit. Kun vaan muistaa. ne.

  Myönnän, että olen kantanut kirpparilta jäänyttä kotiin takaisin ja nyt ne lojuvat kodinhoitohuoneen nurkassa odottamassa uutta kiertoa.

  Rita,
  Joskus, kun katselen kiinteistövälittäjien sivuja ja kotikuvia, ihmettelen kuinka paljon ihmiset varastoivat kotiinsa tavaraa usein suloiseksi sekamelskaksi.
  Tämä on enimmäkseen nuorempien pahe, mutta löytyy niitä vanhempiakin, jotka eivät raaski luopua mistään.

  pioni,
  Minäkin kerään taas kirpparitavaraa ja Pelastusarmeijalle menevää.
  Kyllä iltaisin se 5 minuuttia pitäisi aina löytyä, mutta siinä kohtaa voi lipsua ajatuksella sitten huomenna.

  kaanon,
  Niin on, koko juttu oli tosi hyvä.

  isopeikko,
  Peikolle ei olekkaan kertynyt tavaraa kuin vain tarpeeseen.

  VastaaPoista
 6. Olipa jo keväisen näköistä,ennenkuin uusi lumisade peitti vihreät kohdat.
  Kun muutin tänne,annoin kauheasti tavaraa pois,ja olo oli paljon kevyempi.Nykyään mietin monta kertaa,jos tarvitsen jotain tavaraa.

  VastaaPoista
 7. Ihania talitinttikuvia - varsinkin toiseksi alimmainen, jossa on huikean kaunis vaalenpunainen valo.
  Ihan totta: tavarasta hellittäminen keventää mieltä. Vaatteiden kierrättäminen on helppoa, kun meillä on aivan lähikulmilla keräyspönttö, johon olen kantanut paljon vaatteitani. Kirppareita en ole uskaltanut harrastaa juuri siksi, että kaikkein hirveintä olisi raahata ne kertaalleen poisraakatut tavarat takaisin kotiin, jos kukaan ei niitä sattuisikaan haluamaan.

  VastaaPoista
 8. Aivan uskomaton vihreä keidas hankien keskellä, ei ihme että tintitkin riemastuivat.
  Jossain jo luinkin noita samoja siivousohjeita.. alle tunti työaikaa on jo melkoista puhkimista, tai riippuu mitä on siivoamassa. Meillä ei tavaraa ole hankittu joten ei ole kierrätettävääkään, mutta kaikenlainen paperi, mutteri, varaosa yms roina, sitä löytyy. Kaikkea ei parane heittää pois kun ei saa uutta tilalle :]

  VastaaPoista
 9. Söpöjä lintukuvia, nautin niin noiden lumimaisemien katselusta.

  Ja toi on niin totta, kuinka ihanalle aina tuntuu, kun on päässyt turhasta roinasta eroon.

  Kiitos, että jaoit hyvät neuvot. :)

  VastaaPoista
 10. Yaelian,
  Muuttojen yhteydessä tulee tavaroiden karsintahetki, silloin on helppo jättää turhat tavarat pois.


  Ina,
  Meillä on lähellä Pelastuarmeijan kirpputori ja vaatekeräyspiste. Kaikki vaatteet vien sinne toivoen, että joku tarvitseva voisi niitä käyttää. Osa menee varmaan ekologisesti lumppuna edelleen hyödynnettäväksi.
  Kaikkea muuta tavaraa olen muuttojen yhteydessä ja muulloinkin ystävän kanssa yhdessä vienyt kirpparille.
  Myönnän, että olen tehnyt sen virheen ja tuonut myymättömiä takaisin nurkkiini. Nyt aion repäistä ja vien tavaraa taas, enkä tuo myymätöntä takaisin, se saa mennä kierrätyskeskukseen.

  Sirokko,
  Hyvä elämäntapa olisi juuri mainitsemasi, että ei hanki turhaa tarpeetonta tavaraa. Kun sitä ei kerry, on varastoiminen, ns kun joskus tarvitsen, helppoa.

  itkupilli,
  Kierrätys on tässäkin pelastu, moni saattaa vielä löytää käyttötarkoituksen poisannetulle.

  VastaaPoista
 11. Hyvä teesit oikeesti ja ymmärrän kyllä että voi tulla tavaraähky, mulla se on ollut jo jonkin aikaa kotona.Sisällä siis..Alkoi ahdistamaan kun joka paikka oli täynnä kaiken maailman kippoa ja kuppia..nyt on kolmas viikko meneillään kirpparilla ja hyvin olen saanut myytyä, kun laittaa kirpparihinnat.Pojiltakin oli jäänyt laskettelusuksia ja monoja, vein kaikki sinne, kun ovat kasvaneet monoista ulos. Miesten vaatteet ei kelpaa kovin hyvin, mutta patistelin R:n siivoamaan kaappinsa ja viedään sitten ne tavarat UFF;n laatikkoon.
  Nyt sain myös myytyä yhden toooosi ison ja painavan vanhan peilikaapin josta halusin luopua ja mikä parasta, se tullaan hakemaan multa kotoa...Heti tuli sellanen olo että jee..nyt on tilaa hengittää..kauhee mikä vuodatus...;)

  Siis onko tiellä nurmikkoa näkyvissä? Meillä on niin paljon lunta täällä että menee kyllä vielä tovi ennenkuin nurmikko näkyy.Talitintit on minusta suloisia, syötän niitä joka talvi.

  Psttt..pitääkin käydä kurkkaamassa mitä me syödään tänä viikonloppuna,:)

  Arleena, ihanaa viikonloppu sinulle.

  VastaaPoista
 12. Tuija,
  Kuulostipa niin touhukkaan luistavalta sinun turhan tavaran tyhjäyksesi. Joskus on hyvä tehdä juuri noin. Se puhdistaa mieltä.
  Ja joku muu saa taas iloita , kun löytää itselleen tarpeellista.
  Minä luultavasti ystäväni kanssa vetäisemme yhteisen pöydän ja toivottavasti tavara liikkuu.

  Meille kävi kerran miehen kauluspaitojen kanssa mukavasti.
  Pantiin puhtaat, silitetyt paidat henkariin ja hinnaksi 5 euroa kpl, kaikki kahdeksan paitaa meni hujauksessa. Ja mies pääsi ostamaan tilalle taas upouudet paidat.

  Täällä näkyi tosiaan ruohoa noin yhden päivän ajan jo seuraavana päivänä satoi lunta ja taas kaikki on valkoisenaan. Pupujussikin on käynyt pihalla, ei ole tehnyt sydäntä, nyt oli vaan kolmio. Mitähän se tarkoittaa.

  Mukavaa viikonloppua sinulle myös.

  VastaaPoista