tiistai 13. huhtikuuta 2010

Pasta bolognese - historiallisia kaivauksia

Uuna antoi mieluisan haasteen, etsi kuudes bloggauksesi. Sateisena heinäkuun ensimmäisenä päivänä 2007 aloitin tämän blogini. Pitkään lähes vuoden bloggasin myös ruoka-aiheita ja ruuanvalmistustani. Myös tämän kuudennen postaukseni kohdalla. Olin ollut aika ahkera, kun samaan postaukseen kirjoitin sekä ruokaretken ja ruokaohjeita peräti kaksi, Ruokamaailman että ikiomani. Tuossa ruokapaikassa, josta alempana kerron,  emme tosiaan ole sen koomin käyneet. Minua harmitti hieman, seitsemäs bloggaus olisi ollut mukava julkaista, mutta käykäähän lukemassa Sydän karrella heinäkuulta 2007. Katselin, että kukaan ei ollut kommentoinut  näitä bloggauksia. Alkuvaiheessa kommentit olivat harvinaista herkkua. Ajattelin monta kertaa, että lukeekohan näitä kukaan. Minulla ei ollut laskuria aivan alussa.
Hei kaikki lukijat, kaivakaa kuudes bloggauksenne esiin ja julkaiskaa se nyt uudelleen.  
Heinäkuun 12. päivä 2007 - Pasta bolognese 6. bloggaus

Kesäretkellämme päätimme nauttia talliravintolassa kesälounaan seisovasta pöydästä. Viiletimme kumpuilevan kesämaiseman läpi kohti ruokakeidasta. Paikka näytti golfkentän laidalla oikein sievältä. Mutta sisääntultaessa epäilin.
Paikka oli nuhjuinen, muistutti nuhraantuneine kalusteineen lähinnä työmaaruokalaa. Lounaspaketti seisovasta pöydästä, 12 euroa henkilö. Alkuruokana salaattia, savulohta, kasviskeitto, pääruoka pasta bolognese ja jälkiruoka suklaamousse, lopuksi kahvi. Juomina maito, piimä, kotikalja. Siis tyypillinen lounas kautta Suomen, hinta tosin vaihtelee 7-12 euron välillä. Tässä paikassa gurmeelounas hinnasta päätellen.

Ruokailumme alkoi jo huonosti. Odotimme kassalla henkilökuntaa tovin. Vihdoin eräs ruokailijoista vinkkasi, pitää soittaa kelloa. Teimme näin ja odotimme, vihdoin saimme maksaa ruuan sekä opastuksen talontavoille.

Salaattipöytä oli niukka ja kalsea, jäävuorisalaattia isoina kovina paloina, suuria tomaattilohkoja, mustia oliiveja, eiliset perunat marinoitu vesi/öljykastikkeella perunasalaatiksi. Savulohta piti olla, se oli loppunut.
Ihmettelen, miksei kovahkoa jäävuorisalaattia voisi tarjota karkeana raasteena. Mitä mustat oliivit tekivät tässä kokoonpanossa. Missä oli salaatinkastike vai oliko se vain osana vetistä perunasalaattia.
Veitsiä ei ollut, pyyntömme jälkeen odottelimme niitä tovin. Samoin odotimme kotikaljaa. Kun se tuotiin niin huomasin, että kokin peukalo lepäsi täydessä kaljakannussa. Emme huomauttaneet siitä, jottei synny marisevan asiakkaan mainetta, ehkä se oli puhdas peukalo.
Päätimme nauttia väliruokana kasviskeiton. Lautaset olivat loppuneet, pyysin niitä ja taas odoteltiin hetki. Tietysti lusikatkin olivat lopussa, odotusta taas. Keitto oli ihan hyvää, mutta haaleaa.

Jännityksellä odotimme pääruokaa, pasta bolognesea. Kierrepastaa ja jauhelihakastiketta, vain sitä, ei ketsuppia, ei juustoraastetta.
Savulohta oli ilmestynyt alkuruokapöytään, otimme sitä. Savulohi oli ihan kunnollista.
Kuten arvata saattaa, pasta oli lötköä, ylikypsää, jauhelihakastike ei veden ja jauhelihan lisäksi sisältänyt oikeastaan muuta kuin suolaa. Pakotin itseni syömään mauttoman lötkön annoksen. Ajattelin, kunhan pääsen kotiin teen jotain oikein hyvää.

Jälkiruokaa en enää edes ajatellut ottaa. Suklaamousse ei ole suosikkini. Kun maistoin kumppanin annoksesta, totesin, valmisjauheesta sekoitettu mousse. Eipä enää houkutellut kahvikaan.
Rahoillemme emme saaneet vastinetta. Lounaasta jäi epämiellyttävä muisto, ei koskaan enää tähän paikkaan. Ihmetellä täytyy, kuinka ammattilaisilta voi onnistua ruoka näin huonosti. Mietin myös eivätkö kokit maistele tekemäänsä ruokaa. Tämänkin lounaan raaka-aineista olisi taidolla ja huolellisuudella syntynyt kelpo lounas. Olisiko paikallaan kritiikkipalaveri.












Pastalautaset Arabian 24h ja Koko, Villeroy&Boch Flow

Ruokamaailman ohjeen mukaan Pasta bolognese
170 g pekonia, 2 sipulia, 2 valkosipulin kynttä, 400 g sika-nautajauhelihaa, 500 g tomaattimurskaa, 70 g tomaattipyrettä, 4 rkl ketsuppia, 1 rkl sinappia, 1 lihaliemikuutio, 0,5 tl mustapippuria, 1 tl sokeria, 2 rkl kuivattua basilikaa

Kuutioi pekoni, hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista pekoni kuumalla pannulla, lisää jauheliha. Paista jauheliha kypsäksi. Lisää sipuli ja paista noin minuutti. Lisää loput aineet ja anna hautua kannen alla n 45 minuuttia.
500 g spagettia keitetään kypsäksi ja sekoitetaan kastikkeen joukkoon. Tarjoa juustoraasteen kera.

Asan pastalautanen

Pennepastaa ja jauhelihaa oman ohjeen mukaan
Vähärasvaista nautajauhelihaa 500 g ruskistetaan öljytilkassa koko ajan sekoittaen, lisää 2 tl maustepippuria. Siirrä kypsä liha kulhoon. Lisää pannulle yksi hienonnettu iso sipuli ja kypsennä hitaasti pehmeäksi. Siirrä liha pannulle ja lisää joukkoon 1 tlk tomaattimurskaa, 70 g tomaattipyrettä, ripaus sokeria ja n 2 dl kasvislientä . Hauduta hiljakseen tunnin verran. Sekoita usein. Lisää lopuksi joukkoon 100 g yrtti-pippuri tuorejuustoa. Kastike on valmista, kun juusto on sulannut.
Nautitaan al denteksi keitetyn pennepastan kera.



Alessin pastakattila

20 kommenttia:

  1. No nyt kommentoidaan, ettei käy yhtä köpelösti kuin silloin. Hauska meemi, pitääkin matkia.

    VastaaPoista
  2. Äh, jauhelihakastike jos epäonnistuu, niin ei hyvä.

    Mukavaa lukea näitä alkuaikojen postauksia.

    VastaaPoista
  3. Pitkällä postauksella olet aikoinaan aloittanut. Hyvää tekstiä ja kiinnostava, monipuolinen juttu. Ohjeitakin vielä. Hyvä kun nyt tuli uudelleen esiin.

    Minullakin kesti muutaman bloggauksen verran, ennen kuin kukaan alkoi kommentoida. Itse lähdin reippaasti kommentoimaan, niin johan alkoi tulla vastavierailuja.
    Mielenkiintoista lukea näistä alkuajoista, käyn kyllä lukemassa tuon seitsemännenkin postauksesi.

    VastaaPoista
  4. Olipas historiaa :) Viäläkin tuli nälkä vaikka oli ja aika vanhaa ruakaa :)

    VastaaPoista
  5. Monisanaisesti ja monipuolisesti olet blogiasi alussa pitänyt.
    En sanoisi että se nyt on sen yksitoikkoisempi, päinvastoin. Blogissasi on monipuolinen luku- ja kuvatarjonta edelleen. Hyvää jatkoa ja innostusta jatkossakin. :)

    VastaaPoista
  6. Blogeissa olis paljon ruokaohjeita,itse en ole kova laittaan ruokaa, leivon kyllä mieluummin.

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen retki menneeseen....
    pitkän b login olet kirjoittanut..

    VastaaPoista
  8. Suklaamoussen teen aina itse hyvästä tummasta suklaasta, tilkka kahvia, vispikermaa, keltuainewn. En ole tainnut koskaan maistaa valmisjauheesta tehtyä..

    VastaaPoista
  9. Allu,
    Tullaanpa lukemaan kuudetta blogiasi.

    SusuPetal,
    Minullekin tun tuivat jo kovin kaukaisilta, jotain nostalgiaako olisi jo.

    Uuna,
    Minäkin vähän ihmettelin, että melkein romaanin esiluvulla aloitin
    Oli ilmeisesti paljon asiaa sanottavana.

    isopeikko,
    Minulla pakkas olemaan sitä ruokaa aika useinki. Pitääpä bloggailla tuonne Kotona-puolelle joskus jotain tuolta.

    Zilga,
    Joskus kyllä pääsisi helpommalla, kun typistäisi sanottavan muutamaan lauseeseen.

    flora,
    Minä taas leivon vähemmäb. Kauniit koristellut kakut eivät ole alaani ollenkaan. Olen enemmän suuripiirteinen isojen linjojen kokkaaja.

    hanne,
    Itsekin ihmettelin samaa, ja ne kuvat oli pitänyt vielä pastalautasineen ympätä mukaan.

    Hannele,
    Muistaakseni en ole tehnyt koskaan suklaamoussea.

    VastaaPoista
  10. Sulla on kyllä ollut perusteellinen kertomus ruokapaikastenne ja ruuista.Hienosti olit silloin jo kirjoittanutkin ja kuvat oli selviä ja hyviä.

    VastaaPoista
  11. Tänään meillä syödään pastaa, päätin sen just nyt!
    Olipa mielenkiintoinen matka makumaailmaan.
    Muistan aina, kun sain ensimmäisen kommentin, olin ihmetyksestä iloinen: Ajatella tätä oikeasti lukee joku ihminen. Sitä tunnetta ja sen mukanaan tuomaa inspistä on vaikea kuvata.

    VastaaPoista
  12. Harakka,
    Aluksi sitä kirjoitti seikkaperäisesti ja minäkin jatkoin vielä ruokaohjeilla. En ollut vakuuttunut, jaksoiko kukaan lukea riviäkään.

    Kaanon,
    Alku oli tosiaan hakuammuntaa ja ihmettelyä, osuuko kukaan blogiin.

    VastaaPoista
  13. Hienot ohjeet ja kivat kuvatkin vielä.

    VastaaPoista
  14. Hyvinhän heti alussa aloitit.
    Tähän on helppo samaistua. Joskus vastaavanlaista on joutunut kokemaan niin ruokailun tai kahvittelun merkeissä. Kyllä siitä jää vaisu ja masentunut mieli, kun ei edes rahalla saa...

    VastaaPoista
  15. Rita,
    Edelleenkin sattuu, että ruokapaikoissa ei rahalle vastinetta saa. Se harmittaa, kannattaisi panostaa yrityksen tuotteeseen ja jos se on ruoka niin siihen ja tarjota asiakkaille laadukasta. Silloin tullaan uudelleen.

    VastaaPoista
  16. Sain tästä innoituksen jatkaa omassa blogissani tänään. Kiitos vihjeestä.

    VastaaPoista
  17. Olet pitkään jaksanut blogata. Kiitos vinkistä. Toteutan sen lähiaikoina.
    Olet ihailtavasti kertonut sattumia.

    VastaaPoista
  18. Muistan lukeneeni tämän postauksen silloin joskus. Olin aika varhaisessa vaiheessa jo lukijoitasi, mutta vähän laiska kommentoija (eikä tavat ole parantuneet vieläkään...)
    Hauska haaste, pitääpä katsastaa oma kuudes postaus!

    VastaaPoista
  19. mm,
    Postauksesi on luettu. Kiva kun otit haasteen vastaan.

    pappilan mummo,
    Tulenpa lukemaan kuudennen postauksesi

    Kuusirannan emäntä,
    Kiitos, että olet kulkenut mukanani.
    Käyn lukemassa 6, postauksesi.

    VastaaPoista