Syksyn merkit näkyvät jo
Yle Uutiset teki kyselyn eriarvoisuuden lisääntymisestä Suomessa. Otsikko,
Köyhät kurjistuneet, rikkaat menestyneet, pitää paikkansa, mikään uusi ilmiö se ei ole. Alhaalta on vaikea ponnistaa omin voimin ylöspäin. Siihen tarvitaan apua. Yhteiskunnassamme harjoitetaan hyvää sosiaalipolitiikkaa verrattuna moneen muuhun länsimaahan. Apua pitäisi löytyä niille, jotka sitä tarvitsevat. Ei tarvitse kuin katsoa USA:n sosiaalipolitiikkaa niin eron huomaa selvästi.
Kohdentuuko apu oikein sitä tarvitseville. Eikö vahvempien tule huolehtia heikoimmista. Sosiaalietuuksien kohdentamisella ja sijoittamalla niitä juuri sinne missä apua tarvitaan, kohtaa apu tarvitsijan. Verotus on yksi keino kaventaa juopaa heikkojen ja vahvojen välillä.
Lapsiin ja nuoriin satsaus on kannattavaa. Siellä on tulevaisuutemme. Verotuksen eriarvoisuutta voitaisiin tasoittaa porrastamalla tulojen mukaan lapsilisät, päivähoitomaksut ja koulutusmenot. Porrastusten perusteena olisivat yhteenlasketut pääoma- ja ansiotulot. Kaikkein korkeimmalta tasolta leikkautuisivat nämä yhteiskunnan tukimuodot kokonaan pois.
Valkoisissa syysastereissa on hiven pinkkiä
Peruspalvelut ovat keskittyneet isoihin asutuskeskuksiin. Palvelujen ja hoitojen saanti on hidasta ja kustannukset nousseet. Eikö näidenkin palvelujen kohdalla sopisi tasoittaa eriarvoisuutta verotuksen keinoin. Maksatukset porrastettaisiin tulojen mukaan. Kaikkein alimmissa tulokertymissä palvelut olisivat ilmaisia. Hoitojonot lyhenisivät, kun ylimmissä tuloluokissa olevat siirtyisivät entistä enemmän yksityiselle puolelle.
Onko meistä jokainen oman onnensa seppä ? Uskon vielä, että Suomessa on mahdollista menestyä työtä tekemällä. Mutta eriarvoisuus nakertaa työpaikoilla. Toimitaan vahvempien ehdoilla ja itsekkäästi, hiljaisemmat ja heikommat unohtaen. Kilpailukyvyn rinnalle pitäisi nostaa yrityksen tärkein voimavara, työntekijät. Terve työpaikkahenki ja tasapuolisuus eivät maksa, päinvastoin ne säästävät yrityksille ja parantavat kilpailukykyä. Työpaikkapahoinvoinnin vähentyminen säästää yhteiskunnan verovaroin ylläpidettäviä terveydenhoitokustannuksia.
Pinkki syysasteri parhaimmillaan
Maaseutu vastaan kaupunki. Kun puhutaan syrjäseutujen eriarvoisuudesta, voisivatko kaupunkilaiset puhua syrjäseutujen etuoikeuksista. Niitä ovat luonto, sosiaalisesti rikas elämä, pienkoulut, stressittömyys, ruuhkaton liikenne, puhdas ilma, ruuan raaka-aineiden lähituotanto.
Pääasia on kuitenkin, että ihminen voisi olla täysin tyytyväinen ja onnellinen valitsemassaan asumismuodossa sekä kaupungissa että maaseudulla. Paremmasta haikaileminen on voimavarojen tuhlausta. Jokainen valitsee oman elämänsä puitteet.
Ajatteleeko näin vain ennakkoluuloton idealisti.