tiistai 30. heinäkuuta 2013

Torkkupeitto tekeillä

Hellepäivät ovat toistaiseksi takanapäin. Kesän kuumimpana hellepäivänä, perjantaina, aloitin torkkupeiton kutomisen. Ehkä ei kuulosta kovin viileältä hommalta villalankojen kanssa touhuaminen. On kuitenkin hyvä valinta, sisätilojen viileydessä kutominen on oivaa terapiaa.

Ostin Viron Kuresaaren torilta harmaata villalankaa kilon verran. Se oli edullista, maksoi 16 euroa. Kävin ostamassa luonnonvalkoisen raitalangan täältä läheisestä käsityöliikkeestä ja 300 g maksoi 15 euroa. Onhan se hienommin kehrättyä. Pidän virolaisesta villalangasta enemmän, sen krouvius sopii hyvin torkkupeittooni.
Kudon peiton pituussuuntaisesti kahdessa osassa. Suunnittelin mallin itse, harmaan kudon aina oikein. Kuten kuvasta näkyy jälki on karhean rouheaa, sellaista halusin. Raita on oikein ja nurin, kuten kuvasta näkyy. Leveys ilman reunavirkkausta 2x60 silmukkaa. Pituus tulee olemaan noin 140-150 cm. 

Mietin parhaillaan kuinka yhdistän kappaleet. Tekisinkö ristipistoilla ommellen. Otan mielelläni vinkkejä vastaan. Reunojen huolinta on myös mietinnässä, ajattelin kiertää reunat virkkaamalla. Vinkkejä odotetaan.
Siitä on vuosikymmeniä aikaa, kun olen viimeksi kutonut ja virkannut. Keväällä tosin kudoin palmikkotyynyn.
Jouduin muistelemaan muutamia asioita ennen kuin sain näkyvää aikaiseksi. Yllättävän hyvin mieleeni palautuivat kudonnan niksit. Käsityöt eivät todellakaan ole olleet vahvuusaluettani.
Avasin blogini tunnisteisiin  Kutominen ja virkkaus-osion, johon toivon postaavani enemmän kuin tämän yhden torkkupeiton.   

12 kommenttia:

 1. Kauniit, yksinkertaiset sävyt. Itse en osaa lainkaan neuloa - ihailen kaikkia siten tehtyjä aikaansaannoksia suuresti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minullekin neulomin en nyt taas kuin uutta ja opeteltavaa.

   Poista
 2. Kovin kuumina ja aurinkoisina päivinä on tuntunut, että sisällä on suojassa, kuten onkin. Kaikki eivät rakasta auringossa oleilua;)

  Kiva torkkupeitto tekeillä, rauhalliset värit ja eloisa pinta. Miksi kutominen pitäisi oikeastaan lopettaa kesällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteillä on ihanaa olla sisällä, illan koittaessa on taas lenkkeilyn vuoro.
   Minä olen ajatellut toisin. Kydon silloin kuin on inspis.

   Poista
 3. Siitä tulee kaunis. Kannattaa kokeilla yhdistämistä joko ompelemalla, kutomalla tai virkkaamalla. Voi valita parhaimman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ajtellut yhdistää ensin ompelen ja sitten mahdollisesti pistellen ristipistoa, jos sauma näyttää huonolta.
   Reunojen osuus on vielä hämärän peitossa.

   Poista
 4. Onpa kyllä hienoa tuo harmaa lanka. Kaunis tulee peitostasi.
  Olen jo pitkään rentouttanut itseäni neulomalla/tai kutomalla niin kuin täällä sanotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään myös. Kutominen on kyllä rentouttavaa.

   Poista
 5. Todella tyylikäs. Neuloin monta vuotta sitten torkkupeiton punaisesta villalangasta. Yhdistin osat mahdollisimman pienillä pistoilla samalla langalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan yhdistää samoin kuin sinäkin. Jos jälki on tökköä ompelen ristipistoa päälle.

   Poista
 6. Hienolta näyttää.Nyt kesällä en jaksa millään kutoa mutta sitten taas kun viilenee.Tosin tänä vuonna olen vain opettanut lapsia kutomaan (ihan peruskutomista) mutten ole itse kutonut mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kuumalla ei kutominenkaan maistu kuin hetken verran. Sadepäivinä sopii taas kutoa.

   Poista