torstai 18. heinäkuuta 2013

Muhun saarella

Porukkamme lomamatka alkoi sunnuntaina. Viiletimme autolla Viialaan, jossa yövyimme. Aamulla oli aikainen lähtö kohti Helsinkiä ja Ekerön  laivaa, joka vei meidät Tallinnaan. Laivakyydin jälkeen alkoi automatka kohti Muhun saarta. Autolautalta ihastelin sekä merta että tuulivoimaloita, joita oli kymmeniä saaren rannalla. Kunpa Suomessakin ymmärettäisiin hyödyntää enemmän tuulesta saatavaa saastuttamatonta energiaa. Lokit ja muut linnut lentelivät voimaloiden ympärillä kuin kotonaan. Eivät näyttäneet linnut pelkäävän pyöriviä siipiä. Meillähän vihreät perustavat hyvin pitkälle tuulivoimakielteisyytensä lintujen elinpiirin särkymisellä.

Keltaiset rypsipellot ja tulentuneet viljapellot  vilistivät auton ikkunasta. Isot karjalaumat laidunsivat niityillä. Oli selvästi nähtävillä, että Virossa tuotetaan viljaa ja maitotuotteita. Maatilat näyttivät elinvoimaisen vaurailta.
Virolainen voi on alkuperäisen aitoa ja herkullista, se valmistetaan pastoroimattoman maidon kermasta. Luulin ensin, että se on itsetehtyä, ei kuitenkaan, se kirnutaan koneellisesti meijereissä. 
Tienviereltä ikuistin isot sinikukkaiset kellokukkapensaikot. Huomasin myös, että tässä maassa säilytetään ansiokkaasti vanhoja rakennuksia korjaamalla ne kuntoon vanhojen perinteiden mukaisesti.  Täällä ei tunneta periaatetta vanhan korjaaminen ei kannata.  Tässäkin asiassa voisimme ottaa oppia naapuristamme.
 Saavuimme hiukan myöhässä majapaikkaamme, Sikke Sumarin kauniiseen maalaiskartanoon. Lounas odotti meitä ensimmäisenä.  Nautimme sen päärakennuksen terassilla. Ihastelimme kaunista pihapiiriä ja nautimme lintujen laulusta ja auringosta sekä maukkaasta ruoasta. Pihan omenapuissa kypsyivät parhaillaan omenat. Punaiset viinimarjat olivat jo kypsiä ja niitä nautimme tervetuliaismaljassa.

 Yrtit, kukat, salaatit  ja juurekset viljeltiin luomukasvimaassa kukkapellon laidalla. Taustalla näkyy vierasmaja ja toinen alimassa kuvassa heinikon keskellä.
Me yövyimme presidenttisviitissä, jonne kuljettiin kuvassa näkyviä rappuja ison vierastalon yläkertaan. Nimensä tämä neljän hengen huoneisto on saanut Viron presidentin vierailusta ja yöpymisestä juuri tässä huoneistossa. Suihkutilat olivat  alakerran ison oleskeluhuoneen yhteydessä. Ullakkohuoneen tunnelmassa uni maistui hyvin.

Sauna lämmitettiin puilla ja ihana saunan tuoksu levisi yli pihapiirin.  Tynnyriamme omenapuiden alla odotti kylpijöitä. Tämä oli oikeaa elämysmatkailua, kiireetöntä ja nautittavaa.  Hiljaisuus ja lintujen liverrys ympäröi
meidät ja nautimme tästä levollisuudesta.
 Luonnon muovaama kukkapelto.

22 kommenttia:

 1. Oi miten hieno matka teillä onkaan ollut.
  Kauniita ja tunnelmallisia kuvia.

  VastaaPoista
 2. Ihastuttavia kuvia, niin kaunista ja kiireetöntä...

  VastaaPoista
 3. Aivan upea reissu teillä ollut!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnon rauhaa ja jotain hyvin kotoista.

   Poista
 4. tuollaisessa paikassa on ihanaa lomailla, enpä ole tiennytkään et Sumari pitää lomapaikkaa Virossa. mukavaa ja turvallista lomailua edelleen:))

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos. Minulla oli vanha pikkukamera mukana, mutta kyllä sillä sai vielä kuvia. Kirkas auringonvalo oli joskus kameralle liikaa.

   Poista
 6. Onpa tunnelmallista! Varmasti ollut rentouttava lomanen!

  VastaaPoista
 7. Olen käynyt Muhun saarella parikin kertaa, mutta tuolla en ole yöpynyt. Hurmaava paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on päätieltä aika mutkikkaan soratien päässä.

   Poista
 8. Tavattoman kaunista ja hoidettua maaseutua rakennuksineen. Viehättävän oloinen lomailukohde.
  Viro on kiinnostava maa, sen kielikin kiinnostaa ja historia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaseudulla aisti jo Viron etenevän vaurauden. Lomakohde oli hyvä.
   Viron sanakirjaa tavailimme hieman ja yritimme rääkiä eli puhua muutamia sanoja.

   Poista
 9. Mahtava paikka ja matkakohde! Ihania kuvia olet saanut!
  Jostain lehdestä aikoinaan tuosta paikasta kuvin kerrottiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä käydä nauttimassa ja myös täysihoidosta.
   Siitä on varmaan ollut juttua paikan avautuessa. Rakennukset ovat olleet huonossa kunnossa ostettaessa, mutta ne on kunnostettu entiseen asuunsa hyvin.

   Poista
 10. Oi mikä matka! Paikka vaikuttaa sinun kuviesi perusteella vielä ihanammalta kuin telkkarin ruokaohjelmassa -josta taas äsken katsoin yhden jakson. Teitä suosi sääkin, ja luonto kauneimmillaan keskikesällä.

  VastaaPoista