lauantai 6. heinäkuuta 2013

Pihalla

Juolavehnä on sitkeä heinä. Sen hävittäminen on hankalaa. Juuret katkeilevat helposti ja kasvu vain tuplaantuu. Liekö siitä mitään hyötyä ?  Wikipedia tietää, että hyötyäkin on.
Juolavehnä on erinomainen rehukasvi, sillä sen ravintoarvo on korkea. Juurakkoa on käytetty sikojen ravintona. Runsaasti hiilihydraatteja sisältävänä juurakkoa on käytetty myös siirapin ja viinan valmistuksessa. Pula-aikoina jauhettua juurakkoa on lisätty leipätaikinoihin ja paahdettuna sitä on käytetty kahvin korvikkeena.
Juolavehnä on myös vanha rohdoskasvi, jota on myyty apteekeissa. Sitä on käytetty muun muassa edistämään ruoansulatusta, lisäämään virtsaneritystä, ulostuslääkkeenä ja irrottamaan limaa. Kansanlääkinnässä kasvia on käytetty hyvin moniin vaivoihin, muun muassa reumaan, kihtiin ja veren puhdistamiseen.
Tuulenpuuskat heiluttivat hentoja saraheiniä. Tyynen hetken aikana painoin kameran nappia ja kuvaa tuli.
En tunnista kenelle kuuluu tämä valkoinen tähtimäinen kukka. Pensaiden juurella se näytti sievältä. 
Lemmikki oli yksinäinen. Kavereita ei ollut lähietäisyydellä. Heitä siemeniä maahan, niin ensi kesänä on kavereita.
Pienikukkainen, yksinkertaisin kukin kukkiva ruusu kukki parhaillaan. Kukat lakastuvat muutamassa päivässä, mutta uutta on tulossa.
Pihasyreeni ponnistaa ylöspäin. Syksyleikkauksen  jälkeen kasvu on ollut kiitettävän nopeaa. Toivottavasti  syreeni kukkisi jo ensi kesänä.
Tämä korte, lieneekö peltokorte,  leviää hoitamattomalla pihamaalla nopeasti. Onhan se vihreä, mutta ei  kuulu kuitenkaan pihalle. Wikipedia tietää taas käyttöä peltokortteelle.
Peltokortteessa on paljon piitä ja kaliumia ja parkkiaineita, joten sen kesäversoja on käytetty rohtona maksavaivoihin ja lisäämään virtsaneritystä..Sitä käytetään myös teen ainesosana. Juurakkomukuloita on aikoinaan käytetty pähkinöiden tapaan. Peltokortteen rohdoskäytössä pitää kuitenkin varoa samannäköistä, myrkyllistä suokortetta (E. palustre).
Korkean piihappopitoisuutensa vuoksi peltokortetta on käytetty puhdistusaineena muun muassa hopeaesineiden kiillottamiseen.
Luomuviljelyssä peltokortetta käytetään toisinaan maanparannusaineena. Muutoin puutarhoissa ja viljelyksillä peltokorte on erittäin hankala rikkaruoho, jonka hävittäminen on hankalaa. Kasvin juuret saattavat työntyä jopa toista metriä syvälle.

Opin  tästä kuvaussessiosta, että hoitamattomille kaupunkipihoille voi pesiytyä yllättäviäkin kasveja.  Kortteen ja juolavehnän paikka on aivan muualla kuin kaupungissa. Vai olisiko näiden kasvien mukana  pihalle tullut ripaus eksotiikkaa. 

12 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia olet saanut rikkaruohoista. Harmi vain, että noita ei voi käyttää hyödyksi ainakaan syötäväksi - keskellä kaupunkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin toteuttaa hopeankiillotukset peltokortteella.

      Poista
  2. Juolavehnällä voi myös vislata terävästi :). Pikkutyttönä tuntui mahtavalta, kun sen taidon oppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vislausta en ole kokeillut, sen sijaan on tullut imeskeltyä juolavehnän valkoista tyviosaa. Sehän on Wikipedian mukaan sen ravintoarvo on korkea.

      Poista
  3. Toi tuntematon taitaa olla Tähtimö.

    VastaaPoista
  4. Intoonnuin hienojen kuviesi myötä kaivamaan kirjahyllystä luonnonkasvi- ja yrttikirjat ja niitä selailemaan... Kasviooni aikanaan kuivasin tuon "tuntemattoman", jonka muistelin mataraksi...
    Wikipedia on mitä mainioin tietolähde...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun sanoit mataran, katsoin Wikipediasta ja lehtomatara tai rantamatara ovat lähimpänä tuntomerkkien perusteella.
      Wikipediasta saa näppärästi tietoa, kun on hakusana selvillä.

      Poista
  5. pihamaallasi kasvaa mielenkiintoisia kasveja myös värjärin mielestä;) tuo pieni valkoinen kukka on luullakseni mataraa, lajia en ihan varmasti pysty kuvan perusteella sanomaan, voisi olla joko ahomataraa tai pikkumataraa. kortteet ovat myös ihan oivia värikasveja. kuvailin eilen metsäretkellä heiniä, ne kukkivat parhaillaan niin upeasti, erityisesti pidän isoina kasvustoina hakkuuaukeilla kasvavasta metsälauhasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nyt sain pari mataraa lisää, ahomataraa se ei ole, on lamoavampaa ja kukat harvemmassa.
      Minä pidän myös heinistä, eilen oli tuulinen päivä ja se asettaa haasteita notkeavartisten heinien kuvaamiselle. Hakuualueet ovat mukavia kuvauspaikkoja.
      Siellä tekee mukavia kasvilöytöjä.

      Poista
  6. Ihanaa hempeää lempeää tunnelmaa kuvissasi!

    VastaaPoista