torstai 4. heinäkuuta 2013

Kirjahyllyllä


Poimin pihalta ohdakkeita. Tänään aurinko jaksoi paistaa iltapäivään saakka. Sen jälkeen oli viileän pilvistä.
Jäin mielelläni järjestelemään työhuoneen kirjahyllyä. Nostin jokaisen kirjan vuorotellen sivuun, pyyhin pölyt ja järjestelin kirjat uudelleen. Kotimaiset ja ulkolaiset omiinsa kummatkin omille hyllyilleen. Taide-, keitto- ja sisustuskirjat myös omiin hyllyihinsä.
Tänään lueskelin Divaani-lehteä. Siinä käytiin taidemaalari Vincent Bakkumin kotona Hollannissa. Mieleeni jäivät nämä rivit.
Aiemmin Vincent rakasti kirjoja. Hän uskoi lukevansa jokaisen uudelleen ja halusi pitää ne hyllyssä myös näyttämismielessä. Nyt hän antaa jokaisen kirjan jakoon heti lukemisen jälkeen.  Asunnossa onkin avara  ja raikas, melkein puolityhjä tunnelma. Katse hakeutuu suurista ikkunoista ulos, jossa rehevät kasvit näyttävät kasvavan silmissä.
- Tiedän, että turhasta tavarasta luopumisesta koituva ilo on nykyään jo klisee, mutta totta se on, sanoo Vincent.   
Mietin miksen luopuisi kirjoista. Niistä on tullut rakkaita. Taide-, keitto- ja sisustuskirjat otetaan luettavaksi säännöllisesti edelleen.Runokirjojakin luen uudelleen ja uudelleen, mutta harvemmin tai oikeastaan ei koskaan muut kirjat päätyvät uudelleen luettaviksi. Kuitenkaan en antaisi niitä pois.  Näyttämismielessä, siihen syytä en ymmärrä, en aseta kirjoille sitä roolia.
Vielä viimeiset muistot pioneista.

10 kommenttia:

 1. Ymmärrän Vincentin ajatuksen. Myös minä olen ruvennut raivaamaan kirjahyllyjä. Tosin olosuhteiden pakosta, kun tila loppuu aina kesken, mutta muutenkin haluan enää pitää itselläni vain harvat ja valitut kirjat, siis sellaiset joihin haluan palata. Hyvän lukukokemuksen haluan jakaa ja siksi annan kirjan mielelläni etenpäin. Taide-, sisustus- ja keittokirjat ovat asia erikseen; ne tietysti haluaa pitää itsellään. (Voi kun oppisin vielä luopumaan liioista, ainakin liian pienistä vaatteista ;) )

  Ensisijaisesti yritän saada haluamani kirjan kirjastosta ja vasta jos se ei onnistu ostan itselleni. Viimeksi kävi kuitenkin niin, että kirja jonka sain kirjastosta osoittautui niin hyväksi, että tilasin sen Akateemisen nettikaupasta myös itselleni. Kirja on Jon Kabat-Zinn, Olet jo perillä, Tietoisen läsnäolon taito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen myös vähän siihen suuntaan, että joitakin voisin viedä muiden saataville. Joitakin en vain voi antaa pois - ainakaan vielä.
   En ole mikään kirjojen suurkuluttaja, joten en käytä kirjastoa, ostan ja saan lahjaksi. Luen siis sitä vauhtia nykyään.

   Poista
 2. Ohdakkeet ovatkin yllätyskukkia sisällä! Ja niin kauniita!
  Olen pohdiskellut tuota samaa kirjojen kanssa ja korkeintaan voisin luopua rompsuista. Tietokirjallisuus on sen verran arvokasta, että ne kannattanee säilyttää. Ja tietoa täynnä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä vaiheessa, kun paikat hyllyssä loppuvat, lienee viimeistään aika poistaa jotain samaa tahtia kun uutta tulee.

   Poista
 3. Ah, jospa jaksaisin järjestellä kirhjahyllyt. Minulla on tavallisesti kirjat täsmälleen oikeassa järjestyksessä aihepiirin mukaan. Mutta muuton jälkeen on vieläkin kirjoissa kaaos. Se lienee pysyvä, sillä asumme täällä jo neljättä vuotta.;) Mutta sehän ei ole mitään verrattuna 20 vuoteen edellisessä asunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjahyllyjen järjestäminen on aika hidasta puuhaa, etenkin jos sen tekee suunnitellusti. Muuton jälkeen minäkin sysäsin vain kirjat hyllyyn ja vähitellen järjestelin ja nyt pölyjä pyyhkiessäni oli taas järjestettävää.

   Poista
 4. Minäkin antaisin melkein kaikki kirjani pois.
  olen luvannut itselleni, että kun jään eläkkeelle syksyllä, alan tyhjentää kotiani..
  Ohdakkeet ovat kauniita.
  Kivaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kodin "tyhjentäminen" kuulostaa hyvältä ajatukselta. Ehkä se on merkki uuden vaiheen alkamisesta elämässä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle myös.

   Poista
 5. Me olemme muuttaneet tosi monta kertaa ja joka muutossa ollaan luovuttu melko suuresta kirjapinosta. Nykisin ostamme pääasiassa pokkareita niitä kun on paljon mukavampi lukea kuin kovakantisia kirjoja, eikä niistä luopuminen sitten ole kovin vaikeata jos kirjahylly rupeaa täyttymään liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on hyvä pointti, pehmytkantiset pokkarit ovat hyvä "syy" antaa eteenpäin. Lisäksi ne ovat edullisia hankkia.

   Poista