tiistai 24. huhtikuuta 2012

Suuri tuulipuisto

Mites on Suomen tuulipuistojen laita. 1990-luvulla tutkittiin mahdollisuuksia tuulivoimaloiden sijoittamisesta tänne Pohjanmaan lakeuksille ja merelle. Todettiin, liian kallista  energiaa, tuulivoimaloiden takaisinmaksuaika on aivan liian pitkä. Tappiollista koko touhu. Mutta energiaa pitää saada entistä enemmän  lähinnä teollisuuden käyttöön. Aloitettiin ydinvoimaloiden rakentaminen. Niitä on tulossa vielä ainakin yksi lähivuosina. Ydinvoimaenergia on sopivan hintaista - kai.

Muut pohjoismaat ovat tänä aikana kehittäneet tuulivoimatuotantoa. Fortum ostaa sitä tänne Suomeen ja myy kotitalouksille. Tuulivoimaenergian hiilijalanjälki on 0%. Omalta osaltamme ostamme Fortumilta tuulivoimaenergiaa kotiimme.
Kun avasin tänä aamuna Keskipohjanmaa-lehden, etusivulla oli iso otsikko Suuri tuulipuisto Ullavaan. Outi Airolan uutinen jysähti alkuun näin..
Ruotsalaisyhtiö Saba Wind Oy haluaisi rakentaa noin 40-60 turbiinin tuulipuiston Ullavaan 1800 hehtaarin metsäalueelle. Tuulipuisto tuottaisi 150 megawattituntia sähköä, mikä vastaa noin 50000 omakotitalon  energiatarvetta.
Ja neuvottelut maanomistajien kanssa ovat jo käynnistyneet. Lupaprosessi kestää pari vuotta, jonka jälkeen yhtiö on valmis käynnistämään hankkeen välittömästi.
Yhtiö on löytänyt omin avuin tämän tuulipuistoalueen. Se on jäänyt aikoinaan kokonaan Keski-Pohjanmaan  Liiton selvityksestä huomioimatta. Alue ei sijainnut rannikolla, vaan tiheässä korvessa. On kuviteltu, merituulien puhaltavan tehokkaimmin voimaloihin energiaa. Vaan toisin on asia.  Nyt löydetty alue on kumpuilevaa 10-130 metriä merenpinnan yläpuolella. Noin 125 metrin tuulivoimalatornilla päästään  jopa 200 metriin. Johan on tuulisuus yhtä hyvä kuin rannikolla.
Jotenkin tuntuu siltä, että suomalaiset eivät ole ehtineet tähän voimalajunaan ollenkaan. Nyt seistään asemalaiturilla ja ostetaan ruotsalaista energiaa.
Lokit rakastavat merta, mutta viihtyvät myös makean veden äärellä. Suntin rannoilla on mukavaa suunnata  kohti keskustaa. Ruoka ratkaisee kulkusuunnat.

5 kommenttia:

 1. Olen aina ihmetellyt mielessäni noita kielteisiä tuulienergialaskemia ja vertailuja - miksi tuulivoimaloita sitten muualla maailmassa on käytössä, onko siellä tuulet jotenkin suotuisampia vai mikä?
  Herätti mielenkiintoa ja innostusta tuo keparissa ollut uutinen tuulipuistosta. Taitaa pieni Ullava saada mukavaa nostetta puistohankkeesta, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin oli mukava, että juuri sinne Ullavan korpimetsiin saadaan työtä ja elämää.

   Poista
 2. Eikö Porissakin ole tuulivoimala, iso sellainen...

  Onneksi meillä täällä Päijänteen saaressa saan kuulla lokkeja, kestän paremmin eron kotipitäjääni, meren rannalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rannikolla on tuulivoimaloita ja ehkä Porissakin.
   Ruotsalaiset myyvät tällä hetkellä Suomeen tuulivoimaa ja nyt ovat rakentamassa Ullavalle oman. Suomalaisethan ovat pessimistisiä tuulivoimaloiden suhteen, milloin on kallista, milloin tuulee liian vähän jne
   Lokit leviävät meren rannoilta sisämaahankin, sinne aina missä ruokaa on.

   Poista
 3. Tuulivoimaloiden hiilijalanjälki ei ole nolla prosenttia, oikeastaan millään energiamuodolla ei sellaiseen päästä. Syitä tähän on monia, muun muassa rakennuskustannukset, käyttöikä ja erityisesti se, millaisia ihmisten materialistisia tarpeita kyseisillä energiamuodoilla halutaan tyydyttää.

  VastaaPoista