lauantai 17. maaliskuuta 2012

Pieniä tekoja ilmaston hyväksi

 Yleiskielessä termillä ilmastonmuutos tarkoitetaan nykyistä ihmisen toiminnasta johtuvaa, ilmakehän lisääntyvästä kasvihuonekaasupitoisuudesta aiheutuvaa globaalia ilmaston lämpenemistä, jota käsitellään omassa Ilmaston lämpeneminen -nimisessä artikkelissaan. Tämä artikkeli on yleiskatsaus kaikista paikalliseen ja maailmanlaajuiseen ilmastoon vaikuttavista tekijöistä. Lainaus Wikipedialta.

Puhelin soi aika tiuhaan nykyään. Usein kaupitellaan lehtiä, vitamiineja, puhelinliittymiä ja monta muuta asiaa.
Yleensä en tilaa puhelimitse mitään. Kerran haksahdin tilaamaan sukkia miehelleni. Ne kuulostivat niin hyviltä, sisälsivät mm bambukuitua. Pari lähetystä tuli, kunnes totesin, että tämä ostotapa ei ole minulle sopiva. Peruuttaminen oli työlästä, mutta sain kuin sainkin sen onnistumaan.

Maanantaina soi puhelin. Minulle soitettiin Fortumilta. Olin vastannut johonkin galluppiin, että ympäristöystävällisyys on tärkeä valintakriteeri energia-asioissa. Kävin keskustelua myyjän kanssa energian tuottamisen lähteistä.
Tällä hetkellä sähkömme tuottamiseen käytetään 61% fossiilisia energialähteitä ja turvetta, 18 % ydinvoimaa, 21 % uusiutuvia energialähteitä. Ihmettelin kuinka Suomessa ei olla paneuduttu tuulivoiman käyttöön. Lähimerten ulapoilla nököttävät tuulivoimalat ovat lähinnä Tanskan ja Ruotsin.  Fortum vasta suunnittelee Pohjanlahteen  Kalajoen seutuville tuulivoimalaa.  Ydinvoimaa en haluaisi Suomeen sen jälkeen, kun näimme miten Japanissa kävi.
Fortumin edustaja kertoi, että he toimittavat kotitalouksille tuulivoimalla tuotettua energiaa, teollisuuden tarvitsema energia tuotetaan ydinvoimaloissa. Mistä se tuulivoimaenergia saadaan ? Se ostetaan muista Pohjoismaista, kuten Tanska, Norja  ja Ruotsi.
Keskustelun jälkeen halusin, että energiamme on jatkossa tuulienergiaa, vaikka se maksaa nykyistä enemmän
Saimme sopimuksen, jossa on teksti.
Tarjoamme sinulle Fortum Tuulisähkö -sopimusta, jolla saat:
100 % Tuulisähköä
• Sähkönkäyttöäsi vastaava määrä sähköä tuotetaan vuosittain Tuulivoimalla
• Sähkönkäytön osalta kotisi hiilidioksidipäästöt ovat nolla
Paperittoman asiakkuuden
• Ei erillisiä hintailmoituksia, voit seurata hintoja webissä www.fortum.fi
• Voit valita sopimukseesi e-laskun


Uuden sopimuksen myötä sähköenergian hinta on hieman kalliimpi 6,25c/kWh (nykyisin 6,05) perusmaksu 3,91€ (3,71€), mutta kyse on paljon suuremmasta kuin tuo hintaero.


Toinen ympäristöteko tehtiin helmikuussa. Helsingin Sanomat tuli meille paperiversiona joka päivä. Vaikka Hesari on mainosten vähentymisen takia hoikistunut huomattavasti, kuluu vuosittain  sanomalehteen paperia yllättävän paljon ja siihen tarvitaan metsiä. Eikä paperijätteen kierrätyskään  ilmaista ole.
Vaihdoimme Hesarin paperittomaan digilehteen. Olemme olleet siihen tyytyväisiä. Jätteemme vähenivät. Jos suurin osa tilaajista siirtyisi digilehteen säästettäisiin kuljetuksien ilmastovaikutuksilta.  Säästimme myös tilaushinnassa, digilehti maksaa vähemmän kuin paperiversio.

Kuten kuvista huomaatte, olen aloittanut jo pääsiäisvalmistelut hyvissä ajoin. Höyhenet, pääsiäsimunat ja tulppaanit ovat muistuttamassa tulevaa juhlaa.

16 kommenttia:

  1. Samaa mieltä olen sun kanssasi näistä sähkö, ym tuulienergia jutuista.
    Ja säästöä syntyisi myös monella muulla saralla.
    Ja digilehteen en olekkaan vielä tutustunut lainkaan, pitäisi varmaan.

    Ihania höyheniä ja munia sulla siellä jo onkin, pääsiäinen onkin jo ihan kohta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet teot isolla joukolla saavat näkyvää tulosta.
      Pääsiäistä odotellessa on mukava laitella keväisiä juttuja esille.

      Poista
  2. Painavaa asiaa.Täällä Oulun lähikuntien rannikoilla on muutamia tuulivoimaloita eivätkä ne tosiaankaan pilaa maisemaa ulkonäöllään ja mikä tärkeintä,eivät saastuta!Huolestuttaa ja ärsyttää uusi ydinvoimalapäätös.jos asuisin Pyhäjoella,muuttaisin kiireenvilkkaa pois sieltä.Tuntuu,että se tulee ihan liian lähelle meitäkin...nykymaailmassa kun voi sattua ihan mitä vain.Nykymaailmassa ei voi tuudittautua siihen uskoon,että Suomessa/Suomelle ei voi mitään katastrofaalista sattua...
    Itsekin pyrin valitsemaan ympäristöystävällisen vaihtoehdon,jos sellainen on tarjolla tai jopa olemaan kokonaan ilman ellei ole.Pisara meressä,mutta silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuulivoimalat sopivat mielestäni parhaiten merten ulapoille, siellä myös tuulella on tilaa puhaltaa. Lapin tunturialueita en haluaisi valloitettavan tuulivoimalapuistoiksi.
      Vastustan ydinvoimaa nyt kaiken sattuneen jälkeen ja Suomi voisi peruuttaa nyt tulevan voimalan. Se ei tietenkään enää onnistu, harmi.

      Poista
  3. Saksassa ajellessa on tullut nähtyä tuulivoimaloita. Näyttävä näky, kymmenittäin pyöriviä potkurisiipiä! Kannatan tuulivoimaa ja soisin sitä meillä Suomessakin käytettävän lisää.

    Sanomalehdistä tuleva jätepaperimäärä on todella valtava. Meille tulee paikallinen KP ja sitten Hesari pe-su. Mies lukee läppäristään muutenkin heti aamusella keparin, mitä sieltä nyt ilmaiseksi voikaan. Puhetta on ollut digitaaliseen muuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saksalaiset lienevät kierrätyksessä ja ympäristöystävällisyydessä etujoukoissa. Suomi on ydinvoimainnostuksensa takia tuulivoimassa vähän jälkijunassa.

      Poista
  4. Tärkeästä asiasta olet kirjoittanut. Hesari meilläkin vaihdetaan digimuotoon, nyt tilaus on vain keskeytetty.

    Ihania pääsiäiskoristeluja sinulla jo siellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienistä ne suuret purot syntyvät.
      Digilehti on siitä hyvä, että vanhat lehdet säilyvät arkistossa ja ovat luettavissa myöhemminkin.

      Poista
  5. No hitsi, pistit ajattelemaan! Tuulisähkön puutetta olen myös ihmetellyt, ilmeisesti sen alkuun saattaminen on kallista. Oulussa ja Hailuodossa on kyllä niitä, mutta esimerkiksi saksalainen ystävämme omistaa itsekin osan kylänsä tuulivoimalasta.

    Lehti on vaikeampi, kun on tottunut aamiaisella sen avaamaan. Jos siihenkin pitäisi läppäri ottaa, kun sillä muutenkin niin paljon tekee...vaatii vielä kypsyttelyä. Siihen varmaan ollaan silti menossa.

    Ja nuo koristelut ovat kivoja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän on väitetty, että tuulivoimaloiden rakentaminen tulisi liian kalliiksi. No ei ainakaan Tanskalle ole ollut liian kallista. Siellä jylläävät voimalat maalla ja merellä.
      Hieman totuttelua digilehti vaatii, mutta kaikkeen tottuu. Ainakin sängyssä sitä on kätevä lukea.

      Poista
  6. Mekin hissukseen, mies polkupyörällä...

    VastaaPoista
  7. Kyllä paperilehden (Kaleva) lukemisessa on sitä tunnelmaa, josta pidän. Onneksi Helsingin Sanomat tulee työpaikalle.

    Ilmastotalkoisiin yritän osallistua monin keinoin ja vihdoin viimein työpaikkalakin on herätty paperinkeräykseen. Varmaan viimeinen työpaikka maailmassa, jossa on aloitettu kierrätys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että tottumus sanelee ratkaisuja.
      Onpas työpaikalla oltu vastuuttomia, jätelaki on ollut voimassa yli 20 vuotta ja se velvoittaa paperin keräämiseen ja lajitteluun.

      Poista
  8. Hienoja päätöksiä:) Jos useammat tekisivät kuten sinä,olisi se hyvä juttu.Täälläkin yritetään kovasti olla ympäristöystävällisiä,mutta pitkä matka sinne kuitenkin vielä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti puro laajenee isoksi virraksi, sillä yksin ei isoa vaikutusta ole, mutta yhdessä jo saavutetaan tulosta.
      Ihmiset eivät pysähdy miettimään, kuinka voisi vaikuttaa.

      Poista