Turun kukkuloista Kerttulinmäki asutettiin jo 1300-luvun lopulla. Lieneekö siinä suhteessa vanhin kukkuloista. Muista kukkuloista se eroaa karmaisevan historiansa ansiosta. Keskiajalla 1300-luvulta lähtien 1700- luvun lopulle kukkula toimi rikostentekijöiden tuomioiden täytääntöpanopaikkana eli hirttopaikkana. Silloin kukkulan nimenä oli Hirsipuumäki.
Kallion laelta hirsipuut näkyivät kauas Hämeen Härkätielle saakka. Hirressä roikkuvat olivat varoittavana esimerkkinä siitä, mitä rikoksista seuraa. Viimeinen hirttotuomio oli 1825. Keisari Aleksanteri I lopetti lailla hirttotuomiot, ne muutettiin karkotuksiksi Siperiaan. Tosin historia tuntee muutamia kuolemantuomioita tämän jälkeenkin. Kukkulan laelle on pystytetty karu muistomerkki muistuttamaan synkästä menneisyydestä.
Kukkulan ympäristö on rakennettu tiiviisti. Turun Tuomiokirkon torni pilkistää kerrostalojen takaa. Kauan ennen asutuksen leviämistä tälle paikalle oli kukkulan juurella lampi, Mätäjärvi, se laski Krooppijokea myöten Aurajokeen. Mätäjärvi sekä mätäni että kuivui soistumisesta johtuen. Hajuhaitat lienevät olleet aikamoisia. Nyt sekä järvi että Krooppi ovat historiaa.
Samalla kukkulatontilla sijaitsee Kerttulinkoulu, rakennettu 1912. Koulu toimii edelleen, pitäisikö sanoa toistaiseksi. Toivotaan, että saa jatkaa vielä kauan. Tätä koulua kävi aikoinaan myös 1980-luvun presidenttimme Mauno Koivisto.
Kerttulinmäen elämä soljuu eteenpäin, historia on eletty ja takanapäin. Ympäristön kerrostalot ovat pääasiassa 1950- 1980 luvulla rakennettuja. Hieman vanhempi oranssi rakennus on Turun Yliopiston rakennuksia.
Turku on minusta kiinnostava kaupunki jossa olen käynyt liian harvoin - lähinnä hurauttanut autolla lauttaterminaaliin. Mielenkiintoinen katsaus historiaan.
VastaaPoistaMielenkiintoinen on ja kauniskin. Tulen nyt syyskuussa Turussa pistäytyyn. Pitäisi katsastaa tämä blogisi läpi, jotta tietäisi mihin kannattaa tutustua lyhyellä vierailulla.
VastaaPoistaMullekin Turku on vain laivamatkojen läpikulkupaikka. Mutta hieno sellainen. Hienoja kuvia sinulla!
VastaaPoistaOlipas mielenkiintoista lukea Kerttulinmäen historiasta ja nähdä siitä kuviakin.Tuo koulurakennus on tosi kaunis!
VastaaPoistaIhana yllätys taas, arleena. :)
VastaaPoistaPoikani kävi ensimmäisen kouluvuotensa tuossa koulussa, sitten oli pakko lähteä työn perässä Turusta pois.
Kiitos taas näistä historiatiedoista ja kuvista! Kaunis rakennus tuo koulu.
VastaaPoistaOlipa mielenkiintoinen postaus taas Turusta. Seuraavan kerran kun siellä käväisee, katselee paikkoja ihan eri silmin : )
VastaaPoistaTuure,
VastaaPoistaMinäkin vain lyhyehkön aikaa olen ollut turkulainen, niin pitää hieman tutustua kaupunkiin.
Pehmyt piirto,
Turussa on paljon nähtävää. Jo Aurajoen rantatietä kävellen näkee paljon mielenkiintoista.
Maria,
Kiitos Maria. Turun linnan ohi ainakin olet kulkenut monesti, kun satamaan menet.
Yaelian,
Turussa on historian jättämää karismaa. Pidän tästä kaupungista päivä päivältä enemmän.
Unelma,
Sinulle on Kerttulinmäki tuttu paikka vuosien takaa. Se jää hieman "sivuun" keskustasta, ellei asu sielläpäin voi jäädä suht tuntemattomaksi. Minäkin pysähdyin sinne nyt ensimmäistä kertaa.
Oli jännä tunne, kun kiipesin mäelle, olinhan lukenut jo sen historiaa. Kieltämättä jäin miettimään kallioilla, mitä kaikkea ne ovat nähneet.
Famu falsetissa,
VastaaPoistaTällä mäellä on ollut aika rankkaa satoja vuosia sitten.
Sariw,
Historia avaa silmiä ja auttaa katselemaan seutuja hieman toisin.
Voi miten kivaa kun kerrot ja näytät kuvia
VastaaPoista(Marin Kansakoulus kävin)
Onneksi hirttotuomiot on lopetettu, ainakin täällä pohjoisessa.
VastaaPoistaTurulla on rikas ja monipuolinen menneisyys, siitä saamme kauttasi hyvää historiantietoa. Kiitos :)
Kiitos mielenkiintoisesta matkasta Kerttulinmäen historiaan.
VastaaPoistaEnpäs tiennytkään Kerttulinmäen historiasta. Jos jossain kummittelisi, niin varmaankin tuolla mäellä.
VastaaPoistaHannele,
VastaaPoistaKiitos.
Zilga,
Historian kautta paikat tulevat tutummaksi.
Kaanon,
Kiitos, että kävit täällä.
miolann,
Voisin kuvitella huokauksia ja valituksia, kun vain tähdet loistavat pimeässä yössä.
Hei!
VastaaPoistaMukava historiikki.
Eräs Heidekkenillä syntynyt on selittänyt vuosikausia, että paikalla poltettiin noitia. Liekö kyseessä piilonaisviha, Kerttuli viittaisi noitiin, jotka tietty olivat naisia:)?
Alimman kuvan oranssi rakennus ei kyllä ole yliopiston rakennuksia, vaan tavallinen asuintalo. Sekoittanet sen seuraavassa korttelissa oleviin entisen Sirkkalan kasarmin rakennuksiin.
VastaaPoista