Kotona-keittiössäni on kaksi tärkeää ruuanlaiton ainesosaa, nimittäin suola ja sokeri.
Molemmat ovat epäterveellisiä, jos niitä sortuu käyttämään liikaa. Oikein ja kohtuullisesti käytettynä ovat tarpeellisia. Suolalla on jopa terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia, kun valitsee aidon luonnontuotteen. Olen huomannut myös makueron. Tavallinen suola maistuu kitkerämmältä.
Jonkin aikaa sitten valitsin suolaksi sormisuolan rinnalle kristalli- tai ruususuolan.
Suolasta käytetään molempia nimityksiä. Ruususuola nimitys tullee suolan vaalean ruusunpunaisesta väristä. Kristallisuola taas suolan kiiltävistä kristallimaisista kiteistä.
Rauta ja magnesium, jota suola sisältää, tekevät tuon ruusuisen sävyn.
Kristalli/ruususuola kerätään käsin Himalajan ja Bolivian vuoristoista. Se on puhdasta ja sisältää natriumkloridin lisäksi muita kivennäisaineita. Rautaa on 3,5 mg/100g, tavallisesta suolasta puuttuu rauta kokonaan samoin kalium. Yhteensä nämä suolat sisältävät 84 alkuainetta, kuten magnesium, kalsium, kalium, mangaani, fosfori, kromi, kupari, fluori, jodi, rauta, seleeni, pii. Kristalli/ruususuolassa ei ole lisäaineita, se on puhdas luonnontuote.
Kristallisuolan eli luonnon mineraalisuolan terveysvaikutukset Lainaus Saltlifeltä.
1. Kehon sähkö- ja hermojärjestelmän säätely
2. Ph- tasapainon ylläpitäminen
3. Verenkierron säätely
4. Lihaskramppien ja suonenvetojen ehkäisy
5. Luiden vahvistaminen
6. Unenlaadun edistäminen ja parantaminen
7. Vastustuskyvyn lisääminen
8. Verenpaineen säätely
9. Yleisen mielialan ja energiatason ylläpitäminen
10. Ikääntymisen hidastaminen
Kristalli/ruususuolaa käytetään tavalliseen tapaan ruuanlaitossa. Myös ihon kuorintaan, suun ja nenän huuhteluun ja terapeuttisiin juomiin. Käyttöohjeita löytyy Masajon-sivulta, jossa on myös Jaksamisjuoman ohje. Valmistin muutama päivä sitten Hiillostettua lohta, johon käytin ruususuolaa. Uskon, että myös suola antoi oman hienon makunsa lohelle.
Bolivian vuoristossa maasuolan poimiminen antaa elannon rehellisellä ja terveellisellä tavalla useille maatyöläisille ja se on syrjäyttänyt kokaiinin viljelyä.
Lopuksi muutama lisäohje terveellisen ruokavalion lisäksi.
Vältä teollisia elintarvikkeita, juo paljon vettä ja vältä liiallista suolan käyttöä.
Itselläkin on tuo ruususuola käytössä, ja maku on - kuten sanoit - monin verroin parempi, kuin ns. tavallisen, teollisen suolan. Terveellisyydestä nyt sitten puhumattakaan!
VastaaPoistaKiitos näistä tiedoista. Voisinkin siirtyä ruususuolan käyttäjäksi. Äitini on jo siirtynyt ja mainosti suolaa minullekin..
VastaaPoistaSuolan liikakäyttöä tosiaan tulisi välttää, se vaikuttaa niin moneen sitten jos sitä liikaa käyttää: verenpaineeseen, turvotukseen ja mihin kaikkeen se vaikuttaakaan..
Vielä kun hanasta tuleva vesi maistuisi. Ei meinaa maistua ja siksi tulee juoduksi liian vähän. Kivennäisivesiä ei tule aina raahattua kaupasta kotiin. Ja säännöllisesti käytettynä tulevat kalliiksikin.
Keittiövaaka,
VastaaPoistaSamat huomiot siis sinullakin.
Kurkkasin blogiisi ja pitää tulla paremmalla ajalla uudestaan. Oli sen verran hyvää tietoa hyvinvointiin liittyen.
Sooloilija,
Luin muuten jossain sivustolla, että suolasta olisi apua tinnitukseen.
Totta kaikkea kohtuudella, mutta laatu ratkaisee.
Hanavesi voisi tuntua paremmalta, kun kaadat kannuun ja laitat jääkaappiin eli juot jääkaappikylmänä. Vesi on parasta kuitenkin juomana.
Jäi sanomatta vielä, että kaliumia sisältävän ruususuolan käyttö saa ainakin minulla nestevirtaukset kehosta ulospäin eikä patoudu turvotuksina.
Ahaa! Minä olen aina luullut, että ruususuolaa maustetaan ruusun terälehdillä8) Kiitos taas tiedoista!
VastaaPoistaMinä onneton taas paitsiossa. En ole ollut tietoinen koko ruususuolasta.
VastaaPoistaSuolan käyttöni on kyllä vähäistä, mutta oli niin hieno postaus tietoisku, että ilman muuta siirryn ruususuolan käyttäjäksi.
"Terveyskampanjani" on sujunut koko vuoden ongelmitta. Ei tee namia/suklaata yhtään mieli.
Inkivääri,
VastaaPoistaLuonnonmukainen käsin poimittu suola on hieno tuote, jota tosin pitää käyttää hallitusti.
aimarii,
Sama täällä olen yrittäny välttää makeaa, mutta joskus sitäkin lähinnä jälkiruokina.
Karkit ovat harvinaisia.
Minullakin on käytössä ruususuola.En ihan kaikkeen sitä käytä,mutta salaatteihin tulee aina sitä. Ja sokerikin on yleensä ruokosokeria, tai tummaa sokeria, ei valkoista sokeria.
VastaaPoistaRuususuola on uusi juttu minullekin, eihän meiltä sitä edes saa. Olen vuosikausia käyttänyt merisuolaa, hyvää sekin, terveysvaikutuksista en tiedä.
VastaaPoista