keskiviikko 5. joulukuuta 2007

Lapsuusmuistoja - haastelista


Inkivääri - blogiystäväni haastoi minut kertomaan mitä lapsuusmuistoja seuraavat sanat tuovat mieleen. Nyt paljastan teille itsestäni rakkaita lapsuusmuistojani.

Haaste kuului näin
Kerro jokaisen sanan kohdalla, mitä asioita ja tunnelmia tulee mieleen. Jos siitä sanasta ei tule mitään mieleen, niin kerro jostain siihen läheisesti liittyvästä sanasta. Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta muistuu mieleen paljonkin tarinaa.
Lopuksi, keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele sanaan liittyviä lapsuusmuistoja.

Kampa
Hiukseni ovat taipuisat, hiukan luonnonkiharat. Lapsena, varsinkin aamuisin, hiusten selvittäminen kammalla oli takkuista ja usein takahiukset jäivätkin hiukan suloisesti takulle.

Lintu
Muistoissani säilyvät aina haarapääskyset, jotka aloittivat joka kevät pesärakentamisen tallin räystään alle vanhoihin pesiin. Vanhoja pesiä oli pitkä rivi koko räystään mitan verran. Seurasimme lapsena pääskyjen vaiheita, poikasten kuoriutumiset, lentoharjoittelut, ruokkimiset. Syksyisin lintuparvet kokoontuivat lentämään etelän maille, hyvästelimme parvet keväiseen paluun saakka.

Meri
Merestä ei minulla ole lapsuusmuistoja, asuimme sisämaassa. Meri oli aina valtameri iso ja pelottava, tuntematon.

Kitara
Perheessämme ei ollut mitään soitinta, emme olleet millään tavoin musikaalisia.

Kello
Tuvan seinällä raksutti iso saksalainen Junghansin seinäkello. Se on nyt veljelläni. Kello oli 1900-luvun alussa hankittu ja se löi puolen tunnin välein.

Oksentaminen

Oksentaminen oli inhottavaa, viimeiseen asti piti toivoa, ettei tarvitse oksentaa.

Mummo
Harras uskovainen mummoni kuunteli aina aamu- ja iltahartaudet radiosta, sunnuntaisin jumalanpalvelukset. Lapsena meidän piti aina olla hiljaa niinä hetkinä. Iltarukous piti lukea kovaan ääneen, että mummo kuuli rukouksen tehdyn. Mummon muisto antaa minulle voimia läpi koko elämäni.

Kirja
Kapteeni Bontekoen laivapojat oli kirja, joka oli ensimmäinen lainaukseni koulukirjastosta. Olin saanut 7-vuotiaana erikoisluvan opettajalta lainata kirjastosta. Valitsin ensimmäiseksi lukemisekseni kirjastohyllyjen paksuimman kirjan. Ajattelin, että siinä on pitkäksi aikaa lukemista.
Pitääkin etsiä kirjaa divarista. Kirjasta on tehty Hollannissa elokuva, joka valmistui juuri marraskuussa 2007.

Pipo
Minulla ei ollut lapsenakaan pipoa, vaan lakki. Enpä ole tottunut pipokäyttäjä myöhemminkään. Tästä johtuen minulle ei sovi pipo.

Matematiikka
Kertolaskujen oppisesta kiitän äitiäni. Hän huolehti, että opin kertolaskut nopeasti ulkoa.

Metsä
Sammalmättäinen pihapiirin metsä oli tuttu paikka kotileikeissä, vain mielikuvitus oli rajana.

Ukkonen
Pelottavan ukkosen ajaksi kokoonnuimme aina lasikuistille. Kuistilla ei ollut sähköjohtoja, joten siellä oli turvallista.

Sisko/veli
Siskot ja veljet olivat parhaat leikkikaverit.

Ikkuna
Kuusiruutuiset ikkunat, joissa oli kahdet lasitukset, sisä- ja ulkoikkunat. Joka kevät sisäikkunat otettiin irti ja vietiin kesäsäilöön. Syksyisin taas takaisin ikkunaan.

Kalenteri
Mieleeni muistuu vain almanakka.

Puuro
Joka aamu sunnuntaita lukuunottamatta syötiin aamupuuro. Se oli ruista, ohraa tai kauraa.

Joulupukki
Jouluaattona kellot kilisten pukit kolkuttivat ovelle. Niitä oli aina vähintään kaksi.

Itsenäisyyspäivä
Varhainen muistoni on isän ja äidin Presidentinlinnan itsenäisyysjuhliin valmistautuminen ja kertomukset juhlista.

Matka
Mieleenjäänyt on matka läheiseen kaupunkiin koko perheen voimin. Matka tehtiin valokuvaamoon, jossa otettiin perhekuva. Silloin nuorin mukana ollut veljeni oli alle vuoden ikäinen. Kuvausmatkan jälkeen perheeseen on syntynyt neljä sisarusta lisää.

Lapsuusajan piha
Vihreät nurmikot, joita reunustivat isot vanhat pihakoivut, tuomet ja pihlajat. Orvokkipenkki istutettiin joka kevät, kesäkukat kylvettiin avomaalle ja perennat kukoistivat vuodesta toiseen. Puutarhassa oli omenapuita, marjapensaita ja kasvimaalla porkkanaa, punajuurta, kukkakaalia, keräkaalia.

Nämä muistot rajoittuvat varhaislapsuuteeni eli ikäkauteeni 4-10 vuotta.
Haastan, sen tarkemmin ketään erikseen nimeämättä, kaikki ne, jotka ovat merkinneet blogini suosikikseen.

2 kommenttia: