tiistai 25. joulukuuta 2007

Kuusen lumoa

Joulukuusi tuo kotiin joulun tunnelman ja kuusen metsäisen tuoksun. Saksa on joulukuusen kotimaa. Tämä protestanttinen tapa syntyi 1500-luvulla ja korvasi katolilaisten seimen. Suomeen joulukuusi rantautui 1800-luvulla ensin säätyläiskoteihin ja 1870-luvun jälkeen myös muihin koteihin. Perinteiseksi tavaksi se yleistyi kaikissa kodeissa 1900-luvun alussa.
Kuusi koristeltiin kynttilöin, paperi- ja lippuketjuin, olki- ja piparkakkukoristein. Koristelu on muuttunut. Nykyisin koristeina käytetään sähkökynttilöitä, muovi- ja lasikoristeita, mutta aitojen materiaalien vaalijat koristelevat kuusensa perinteiseen tapaan.


Meillä poikettiin kuusen kohdalla aikaisemmista tavoista. Olohuoneen kuuseksi valittiin pieni pöytäkuusi, joka sijoitettiin tarjoilupöydälle. Kynttilöitä ei käytetty koristelussa, vaan kuusi koristeltiin puisin, hopean- ja kullanvärisin koristein. Sähkökynttiläketju on korkeassa maljakossa ikkunatasolla.

Keittiössä on myös kuusi. Se on vanulla täytetty kankainen, pieni pöytäkuusi.

Punainen kynttiläliina lisää joulutunnelmaa ja Festivoon sytytetään kynttilä.


Terassin pikkupöydällä kuusen virkaa hoitaa sammalvati, jossa palavat pari tuikkua lasimaljakoissa. Vatia somistaa vielä harmaa rottinkitähti.


Aidot kynttilät pöydillä korvaavat joulukuusesta puuttuvat kynttilät.

5 kommenttia:

 1. Tunnemallisia kuvia taas - ihan oikea kuusi vaikka pienikin tuo tuoksun tupaan ja oikeat kynttilät.

  VastaaPoista
 2. Kaunis kuusi, sopivan erilainen. Siitä tuli mieleen, että olen pitkään halunnut ostaa huonekuusen, mutta en keksi sille paikkaa.
  Sain täältä myös vaikutteita: koska meillä on samanvärinen sohva ja pöytä, laitoin myös kokeeksi valkoisia kynttilöitä metallivadille. Kiitos ideasta, se on rauhoittavan kaunista.

  VastaaPoista
 3. Minäkin pidän huonekuusesta, tosin minulla ei ole koskaan sitä ollut. Kukat ovat yleensäkin ihailuni kohde. Rakastan kukkakauppoja.

  Valkoiset kynttilät ovat niitä kauneimpia, jotenkin se kynttilänvalo näyttää rauhalliselta valkoisessa kynttilässä.

  Inkivääri: sinulla oli kaunis kuusi, jotenkin ajateltiin vain meillä tuolaista pientä kuusta, kun tykkään poltella niin paljon aitoja kynttilöitä.

  VastaaPoista
 4. Pieni kuusi on söpö! Mekin harkittiin ensin josko pieni kuusi lastenhuoneessa riittäisi meille tuomaan jouluista tunnelmaa mutta saimme mieheni vanhemmilta ison kuusen lahjoituksena joten pakkohan sekin oli laittaa. :) Tänä vuonna kuusi vaan on askeettisemmin koristeltu ja tykkäänkin siitä sellaisena luonnollisen näköisenä.

  Huonekuusia hiplasimme ennen joulua kaupoissa. Sellaistakin voisi joskus kokeilla.

  VastaaPoista