perjantai 6. syyskuuta 2013

Metsämaalauksia

Piet Mondrianin abstrakti taide perustuu vähennykselle. Hänestä maailma muodostuu pysty- ja vaakasuorista viivoista sekä pääväreistä punainen, keltainen ja sininen. Mihin katosi vihreä ? otsikoi Liisa Väisänen Eeva-lehden kolumnissaan.
Kuljin metsässä ja ihastelin sen värejä, valoa ja kauneutta. Vihreää oli eniten, se kuuluu metsään. Luonto ei pelkistä, ei vähennä mitään, vaan näyttää kaiken. Abstrakti taide avautuu katsojalle muotojen ja värien kautta juuri siten kuin katsoja sen ymmärtää.  Ajattelin taiteilijaa, joka ammentaa luomisvoimaansa luonnosta ja ympäristöstään. Ymmärrän pelkistämisen, täydellistä maisemaa on turha kopioida, pelkistämisellä saa katsojan mukaan teokseen. 
Tulkoon syksy, otsikoi Hannu-Pekka Björkman Eevassa. Olen samaa mieltä ja miten se nyt on tulossa,
aurinko paistaa edelleen. Sää suosii meitä  ja syksy hiipii auringossa hitaasti.  Siteeraan vielä kolumnistin sanoin. Kohta on aika päästää tuulet irti, sillä syksy on tuulien laidun. Miten kauniisti sanottu, lause pyörii mielessäni jokaisen tuulenvireen pyyhkäisyssä. Syksytuulet kuulostavat kovin lempeiltä.
Nyt tuoksuvat jo suot ja havupuut, hillat ja puolukat. Kaikkialla lepää menneitten kesien muisto.
Kurkotan kohti hitaasti kasvaneen männyn latvaan, sen takaa hehkuu pilvetön sininen taivas. Näin luonto pelkistää. Annan ajatusten levätä, katselen vain.
 Jäkälä peittää kivenlohkareen. Edessäni on sydämenmuotoinen veistos.
Sammalta, jäkälää, heinää, varpuja, kivikossa on elämää.

12 kommenttia:

 1. Luonto on viettelevää taidetta. Metsä lumoaa, jäljittelemättömyydellään. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, aina kauniin virheetöntä. Kaikki toteutettu tarkoituksella.

   Poista
 2. Luonnosta löytää taidetta kun vain sen näkee, ja sinä näit, sekä kuvin että sanoin.
  Jäi mieleen tuo "... syksy on tuulien laidun." Kivasti oivallettu. Mutta nyt todella tuntuu että tuulet on vielä karsinoissaan, niin ihanat ilmat on olleet ja on.
  Ihanata aurinkoista syysviikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista ja seesteistä on metsien maisema.
   Nyt on harvinaisen lämmin syksy ja tuulet pysyvät karsinoissaan.
   Samaa sinne.

   Poista
 3. Hienot kuvat. Ensimmäisessä jouluiset värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan jäkälä, vihreä ja punainen kuuluvat jouluun.

   Poista
 4. Syksyssä on syvää kauneutta ja levollisuutta, mutta samalla väkevää voimallisuutta.

  VastaaPoista
 5. Luonnon taide on sitä aidointa, jotkut silmät löytävät enemmän toiset vähemmän. Ihmisten taide on suodatettu tekijän silmin ja taidoin. Pidän monista tyyleistä, vaikka ihan apstrakkia en aina tajuu voi se silti olla hieno värit ja muodot mielikuvia antaen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei esittävää abstraktia taidetta ei tarvitse katsoa esittävänä, sen saa ymmärtää juuri niin kuin sen näkee, värien ja muotojen kautta. Usein värit puhuvat enemmän kuin suoraan esittävä maalaus.

   Poista
 6. Näitä metsäkuvia on mukava katsella, kun meillä ei ole ihan lähistöllä samantailia. Miksiköhän? Mikä on marjojen maata jäkäläpedillä, käpyjen keinua oksilla. Muuten katsopa tätä http://wondersbykaari.com/2013/09/07/kommenteista-osa-3/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli hyvä yhdistelmä marjat jäkäläpedillä.
   Käynpä katsomassa linkkiäsi.

   Poista