perjantai 4. tammikuuta 2013

Tulitikkutyttö

Marketan joulu oli yksinäinen ja vaatimaton. Tänä jouluna hän ei ostanut kinkkua, vain muutama kinkkuviipale aattoillan joulupöydässä riitti hänelle, lisäksi perunaa, porkkanaa ja suutarinlohta. Enempää ei hän kaivannut.
Pari kuukautta ennen joulua päättyivät työt, palkkatulo vaihtui työttömyystukirahoiksi.
Nyt en voi ostaa mitään ylimääräistä, oli Marketta laskenut. Keski-ikäisen on vaikea löytää työpaikkaa, nuoremmat ovat aina etusijalla. Pitää säästää työttömyyskassatuesta. Kun työttömyyskorvauksille putoaa, laskevat  tulot radikaalisti.

Marketalle työttömyysaika on entuudestaan tuttua. Aikaisemmin hän on kuitenkin onnistunut löytämään työpaikan, nyt toivottomuus hiipi mieleen. Se nakersi päivin ja öin. Unet menivät, elämänhalu katosi.
Lääkärille oli asiaa pitkästä aikaa. Rinnassa ahdisti, niskaa särki, ei siinä auttanut hieronta. Paniikkikohtaukset yllättivät usein öisin. Sydän hakkasi, Marketasta tuntui aina silloin, että tämä on nyt viimeinen yö.
Alkutalven ahdistavina pakkasöinä Marketta lähti usein lenkille raikkaaseen ulkoilmaan. Ahdistus haihtui hetkeksi hiljaisilla lenkkipoluilla.  Kaupungin läpi virtaavaa jokea myötäilevä kävelytie tuli tutuksi ja turvalliseksi. Lenkit  päättyivät merenrantaan ja sieltä takaisin, joskus piti kääntyä jo aikaisemminkin.

Jouluaattoyönä satoi leijuvaa lunta, yksinäinen lenkkeilijä kulki hitaasti kuin nautiskellen tuttua lenkkipolkuaan. Välillä hän pysähtyi ihastelemaan talojen loistavia jouluvaloja, asukkaat olivat kokoontuneet joulupöydän ääreen. Pöydät notkuivat herkkuja, perinteisten joululaulujen sävelet kantautuivat ulos saakka. Jokin syvä ikävä ja kaipaus kouraisi yksinäisen kulkijan rintaa.
Metsän siimeksessä hän kiihdytti askeliaan. Merelle, merelle päässä takoi ajatus. Tähtitaivaan alle, siellä on kirkasta ja kevyt hengittää.

Aamuun mennessä lumi peitti jo lenkkeilijän jalanjäljet. Ne johtivat yhteen suuntaan aavalle merelle tähtitaivaan alle.  

************************
Pakinaperjantai  319. haaste = Tammikuun kuvahaaste
Kuvassa näin aikuisen tulitikkutytön.

12 kommenttia:

 1. Luonto on hyvä lohduttaja vaikeissa tilanteissa.
  Hyvin johdateltu ajankohtainen tarina. Ajankohtainen monella tapaa, joulu on muistoissa vielä, samoin jatkuvat saneeraukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on lohduttaja, voimanantaja, mutta vie myös mukaansa.

   Poista
 2. Tuttu tarina nykyaikana. Marketta otti osaa yhteisiin talkoisiin ahneutta ja itsekkyyttä vastaan, olisi toki alentanut palkkaansakin, jos sellaista olisi saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi aika pysähtyä miettimään jatkuvan kasvutarpeen ja velanoton hetkellä, mitkä ratkaisut ovat oikeita.

   Poista
 3. Protestanttinen työmoraali on varmasti isänmaamme vahvuus jolla näistäkin talkoista selvitään. Ykilötasolla se voikin olla suurin taakka, kun omat hartiat eivät yhteisen ikeen alle mahdu. Hyvä ja ajattelemisen aihetta antava kertomus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työmoraali onkin nyt koetuksella, itsekkyys vallan saa aivan liian herkästi kaikilla osapuolilla.

   Poista
 4. Monelle on ollut erittäin raskasta viime aikoina. Uutista vyöryy tämän tästä lisää ja lisää irtisanomisa, YT_neuvotteluja. ALV:n korotuskin riistää eniten vähempiosaiseslta. Silmukkaa kiristetään joka puolelta, kaikki eivät niissä paineissa jaksa, joku tekee ratkaisun, ja näkymään jäävät vain menoaskeleet....Hyvin ajankohtainen, surullinen kertomus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heikoimmilla olevat ovat ne ensimmäiset kärsijät.
   Umpikujasta on vaikea päästä ulos.

   Poista
 5. Työttömyys kouraisee niin raskaalla kädellä. Siinä ei kärsi pelkästään aineellinen toimeentulo vaan myös itsetunto, monesti jopa elämänhalukin. Ja tämä kaikki kouraisee tänä päivänä koko ajan useampia ja useampia...

  Olen itse erityisen työorientoitunut ihminen, ja työn menettäminen on yksi suurimpia peikkojani. Siksi tämä tarina kosketti minua erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työ on yksi elämän peruspilareista. Kaikille ei työ ole itsestäänselvyys ja varma taattu asia, se aiheuttaa monenlaista ongelmaa ja eriarvoisuutta.
   Työ ei tarkoita aina palkkatyötä, monet hakeutuvat esim eläkkeelle jäätyään vapaaehtoistyöhön tai hyvän harrastuksen pariin. Työ kaikessa muodossaan on vireän ja antoisan elämän perusta.
   Työn menettäminen on raskas prosessi.

   Poista
 6. Surullinen ja hienosti kirjoitettu tarina. Ikävä kyllä Marketan tarina ei ole ainutlaatuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisia tarinoita tulee jatkuvasti lisää, valitettavasti.

   Poista