Maitohorsma,
kaunis rikkakasvi,
tarvitsee kourallisen multaa kivenkolossa
nostaakseen vartensa aurinkoon.
Keimailee pinkkinä mekossaan
keskellä kesää kuin prinsessa.
Haivenissa vapisee syksyllä,
pudottaa siemenensä tuulen vietäviksi
ja uinahtaa maan syliin.
*
Maitohorsman lehdissä on C-vitamiinia,
niitä voi käyttää ruuaksi, salaatteihin
ja kuivata teeksi,
sopivat myös leipä- ja sämpylätaikinaan.
Nuoret, lehdettömät versot voi silputa salaatteihin
tai keittää parsan tapaan.
Maitohorsman medestä saadaan kevyttä ja mietoa hunajaa,
saadaanpa myös raaka-aineet karamelleihin, siirappiin ja hyytelöön.
Ei siis mikään rikkakasvi vaan hyötykasvi,
jos vain osaisimme käyttää kasvia.
Nyt poimimaan maitohorsmaa.
Apua, viimeksi kun katsoin ulos, horsma ei vielä kukkinut! Se on aina ollut minulle loppukesän merkki.
VastaaPoistaHyvin kauniisti olet saanut ikuistettua maitohorsman herkänviileän värin:)
Horsmat kukkivat nyt kauniisti. Tykkään noista kirkkaan pinkeistä kukkivista.
PoistaJa kauniin värinenkin sen kukka on!
VastaaPoistaMinä olen käyttänyt horsmaa villalankojen värjäämiseen, siitä saa kauniin vaaleanvihreää väriä.
Siitä tulee varmaan kaunis sävy lankoihin.
PoistaMinäkin järkytyksekseni tänään huomasin että kesä on jo niin pitkällä!
VastaaPoistaTulee vähän huono omatunto, jos ei joka päivä ole huomioinnut kesää tarpeeksi.
PoistaMaitohorsman on kaunis vaatimattomissa olosuhteissa viihtyvä ja vielä hyödyllinenkin. Rentun ruusuksi kutsuttu. Onneksi taitaa olla kotoperäinen, joten siihen ei rasismi iske kuteen lupiiniin. Ihan rakkaudesta lupiiniin aloitin kuupuutarhani valkoisella lupiinilla;-) Tai kiukusta tyhmään kasvivihamielisyyteen. Kukaan ei muista kertoa miten hyvä maanparannuskasvi lupiini on. Ja siitä löytyy värejä joka lähtöön.
VastaaPoistaHorsman väri on kaunis, mutta on minulla siitä kasvistossa myös albiino muoto.
Sanonta antaa kaikkien kukkien kukkia voisi olla paikallaan mysö lupiinin ja horsman kohdalla, vaikka sanonta alunperin tarkoittaa jotain muuta.
PoistaLupiinit ovat kukkiessaan kauniita ja maitohorsmat samoin.
Albiinohorsmaa en ole koskaan nähnyt, on varmaan kaunis.
Nuoria horsmanlehtiä olen kuivannut teeksi ja se on hyvää. Makuvaihteluita saa lisäämällä kuivattuja mustaherukan lehtiä tai vadelman lehtiä. Luonnossa on paljon syötäviä "rikkaruohoja".
VastaaPoistaKauniisti olet horsmat kuvannut, niiden herkkyys tulee oivallisesti esiin.
Poimittavaksi ovat parhaita juuri ne nuoret osat. Metsään pitäisi mennä poimimaan.
VastaaPoistaKiitos sanoistasi.