sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Sukelluksissa unelmiin

Hänellä on unelma.
Keskellä sankkaa metsää kohoaa punatiilinen 20-metrinen vesitorni. Se on ollut tyhjillään käyttämättömänä muutaman vuosikymmenen ajan. Rakenteet ovat edelleen lujat ja kunnossa. Vesitornin lähimmät naapurit ovat metsän eläimet linnuista metsämyyriin.
Hän on unelmoinnut tornista jo kauan. Nyt siitä on tullut totta. Tornista tulee kuusikerroksinen perheen kotitalo  Portaat ovat ensimmäisenä työn alla. Metsästä kuuluu vasaran pauke ja metallin kolina. Pian kuljetaan kerroksiin kierreportaita pitkin. Ylimpään kerrokseen tulee olohuone. Sitä kiertävät  ikkunat joka suuntaan. Niistä avautuvat huikaisevat näkymät alas kauas metsään ja taaempana siintäville niityille.
Pohjakerroksen alla on syvä kaivo. Se otetaan käyttöön. Kaivoon tehdään lasikansi, jonka läpi näkyy kirkas vesi. Neljä vuotta hän uurastaa unelmiensa tornin kimpussa. Vihdoin koittaa päivä, jolloin hän avaa keittiönsä hanan ja antaa oman kaivon veden virrata. Unelma on täyttynyt.


Hänellä on unelma.
Pian taloksi asetuttuaan hän huomaa, lisätilan tarve on välttämätöntä. Hän unelmoi toisesta tornista. Se rakennetaan kiinni vanhan tornin kylkeen matalampana. Hän uurastaa. Toiseen kerrokseen tulee keittiö ja kolmanteen olohuone, uusi ja vanha kerros yhdistetään toisiinsa. Unelma on täyttymässä. 

Hänellä on unelma.
Kiertäessään maakuntaa hänen eteensä ilmestyy vanha, tukeva kivisilta. Silta on ollut pitkään käyttämätön. Sen päällä kasvaa heinikkoa. Sillan arkkukaaren alla kulkee käytössä oleva leveä kylätie. Hän kulkee sillalla, mittailee leveyttä ja pituutta, unelmoi. Kun suunnitelmat ovat kypsyneet päässä kerrottavaan muotoon, hän esittelee ne perheelleen. Sillalle rakennettaisiin junavaunuista kesäasunto. Junavaunujen mittasuhteet ovat juuri sopivat sillalle. Perhe on yllättynyt, kielteinen reaktio on ymmärrettävää. Onhan rakentaminen tornissa vielä kesken. Unelma jää elämään.
Jonain päivänä tämä unelma on täyttynyt. Ohiajavat voivat nähdä onnellisen miehen käyskentelevän sillan kesäasunnollaan.


Tämä tarina on tosi. Olin sukelluksissa näihin unelmiin kotisohvalla Uusi elämä maalla-ohjelmassa.
Ajattelen. Toteuta unelmasi, elä elämäsi.
Elä aina elämääsi niin, että sinulla on vielä jokin unelma täytettävänä. Vaikka olisit toteuttanut kuinka monta unelmaasi menneisyydessä, sinulla on aina oltava vielä yksi unelma.
Koska jos lakkaat uneksimasta, elämästä tulee vain olemassaoloa. - Sara Henderson.
*******

17 kommenttia:

 1. Unelmia pitää olla, selvä se, mutta minusta vanhemmiten voisi hiukan hellittää ja suunnitella pienempiä unelmia, ettei tulisi niin paljon portaita tai muuta raskasta.

  Erikoisia unelmia, minäkin pidän erikoisista unelmista, mutta en enää halua käytännössä toteuttaa kaikkea itse, minä vain unelmoin.
  Hieno ja milenkiintoinen tarina :-)

  VastaaPoista
 2. Uuna,
  Olen samaa mieltä unelmat saavat olla siinä mittakaavassa kuinka "portaat" jaksaa kulkea. Mutta niinhän se taitaa mennäkin. Kun ikä kasvaa, unelmat pienenvät.
  Unelmat ja unelmoiminen on virkistävää, jalat maassa ja pää pilvissä.

  VastaaPoista
 3. Niin, unelmissa on kantovoimaa ihan sinänsäkin, vaikkei niitä saattaisi toteen. Tärkeintä että niitä on!
  Minusta tuo torni-tarina kuulostaa jotenkin tutulta. Kerran töllössä taisi olla ohjelma perhestä joka rakensi vanhaan vesitorniin(?) tai vastaavaan, siis pyöreään torniin kodin. Sieltä ylhäältä oli upeat näkymän joka suuntaan, joka suuntaan avautuvista ikkunoista...

  VastaaPoista
 4. Huimia unelmia, hienoa että torniunelma toteutui. Jotenkin kyllä ymmärrän perhettä jonka unelmointikyvyn rajat tulivat eteen siltavaunumökissä.

  VastaaPoista
 5. Unelmasta tulee helposti tavoite, kun sitä alkaa toteuttaa, ei huono sekään, mutta ainakin yksi varsinainen unelma voi aina olla varastossa, sellainen jota ei tarvitse edes yrittää toteuttaa, puhdas unelma.

  VastaaPoista
 6. Tajusin juuri, että unelma minulta puuttuu. Jotenkin en ole jaksanut unelmoida, yrittänyt pärjätä vaan. Pitääkin oikein miettiä tätä juttua. Kiitos ajatuksesta!

  VastaaPoista
 7. Kutuharju,
  Ilman unelmia elämästä tulee olemassaoloa. Jokaisella meistä on unelmia vaikka ei nyt laajamittaisia tornin kokoisia.

  Onhan noita tornitoteutuksia Suomessakin, muistaakeseni Nilsiässäkö se on asutaan vesitornissa. Ja pienempiä tornikoteja löytyy ympäri maailman.
  Minäkin unelmoin joskus vesitornin saneeraamisesta. Se torni oli keskellä pikkukaupunkia. Nyt oli mukava nähdä toteutettu torniunelma.

  Demetrius,
  Mukava nähdä unelmien toteutumista. Luulisin, että siltaunelmakin toteutuu - joskus.

  Sirokko,
  OLen samaa mieltä, elämässä pitää unelmoida. Unelma, se suuri ja toteutumaton, on kuin raikas virkistävä vesi.

  Anskukka,
  Minäkin pysähdyin laskemaan unelmiani. Ne ikäänkuin arkipäivästyvät mieleen ettei niitä aina edes huomaa.
  Kyllä niitä unelmia löytyy, juuri unelmoin ensi kevään suurista juhlista, kertasin mieleeni mitä tarjotaan.
  Ja nyt lähden toteuttamaan arkipäivän unelmaa poimimaan ruokaa luonnosta.

  VastaaPoista
 8. Aivan ihanasti kuvattu unelma!

  Totta turiset, unelmia pitää olla. Niiden kaikkien ei ole tarkoituskaan toteutua, ne tekevät meistä vahvempiä elämään.
  Niin uskon.

  VastaaPoista
 9. Hannele,
  Kiitos.

  Kaanon,
  Unelmat, ne kuuluvat elämään.

  VastaaPoista
 10. Hui. Joidenkin unelmilla on taipumus toteutua... =)

  VastaaPoista
 11. Una,
  Kun on paljon unelmia, aina joku toteutuu

  VastaaPoista
 12. Kiitos tästä!
  Miehellnni ja minulle, jotka yhä etsimme kotia, kirjoituksesi on elämäntaitoa parhaimmillaan. Elämästä ei saa tulla olemassaoloa, vaan siinä on aina unelmia. Hyppysellinen, pisarallinen, koko saavillinen, linnunradallinen :).

  Savossa eräs taiteellinen mies rakensi täysin pyöreän talon viisikymmentäluvulla. Se sijaistee lähellä saarta. Nyt pyöreässä talossa on tehty mittavat remontit ja olisi tullut kuulema edullisemmaksi purkaa pois ja rakentaa ti uusi talo (suorakaiteen muotoinen), mutta mies halusi pitää unelmansa pyöreänä ja se on tärkeämpää kuin raha. Elämä on elämistä varten, unelmien kanssa käsikynkkää kulkemista.

  VastaaPoista
 13. Lastu,
  Minusta sinulla ja miehelläsi on just oikea ote. Unelmat eivät lopu koskaan, jos haluaa elää eikä vain olla elämässä.
  Eikä haittaa vaikka unelmat eivät toteutuisikaan sillä tasolla josta unelmoi.
  Savolainen pyöreä talo kuulostaa hienolta toteutuneelta unelmalta.

  VastaaPoista
 14. Oivat unelmat. Mämmilässä oli vanha muuntajatorni, johon muutti asumaan eronnutmies. Se oli siellä kovin tyytyväinen.

  VastaaPoista
 15. isopeikko,
  Olisi mukava nähdä ja kuulla tästä Mämmilän tapauksesta.
  Muuntaja kuuloostaakin aika haastavalta unelmalta.

  VastaaPoista