perjantai 22. tammikuuta 2010

Almanakka vuodelta 1918


Järjestelin vanhaa 1800-luvun lopulta olevaa perintölipastoani. Aloitin sen ylimmäisestä laatikosta, jossa säilytän lipaston mukana tulleita vanhoja kirjoja, adresseja ja muita isovanhemmille kuuluneita tavaroita. Kirjojen välistä löysin  Almanakan vuodelta 1918. Tiesin sen olemassaolosta, mutta nyt tarkastelin sitä hieman  lähemmin. Se on hyvin kulunut, hauras ja kellastunut. Tahrojakin siinä on. Niistä näkee, että sitä on käytetty ahkerasti päivittäin.


Almanakasta on katsottu kuun ja auringon nousut ja laskut, tähtimerkit ja on myös arvioitu säätilaa. Tammikuun 22. päivän kohdalla nimipäivää vietti tuolloin Friidolf. Nyt tänään on Visan nimipäivä.
Raamattu on avattu tammikuun 22. päivän viikolla, Roomal.12: 6-15 , Johannes 2: 1-11  ja 1.Mooses 12: 1-4. Aurinko nousi klo 8.34 ja laski 6.24 (18.24) on puolikuun aika ja tähdistä hallitsee Jupiter.

Almanakka on laadittu Oulun horisontin mukaan ja sen ulosantaja, laatija, on Aleksanterin Yliopisto Suomessa.  Painettu Weilin&Göösin Kirjapaino-osakeyhtiössä Helsingissä. Hinta 25 penniä.
Valmistuskustannuksia on katettu myös mainoksilla. Kun katselen vanhoja mainoksia, ne eroavat lähinnä kielelliseltä asultaan. Kieli on vanhanaikaista, mutta teksti on tyypillistä mainosten kieltä.

Suomen vanhin yksityispankki, perustettu 1862, Suomen Yhdys-Pankki mainostaa, omat varat ovat Smk 60 000 000,-,  pääkonttori Helsingissä. Pankilla näytti olevan konttoreita yhteensä 30 ympäri maan.
Tikkurilan Öljytehdas mainostaa  Käyttäkää yksinomaan kotimaista, taatusti puhdasta Pellavaöljy-vernissaa.

Vakuutusyhtiöistä mainostavat Fennia, Imatra, Kaleva, Sampo ja Patria. Vaasassa on lanka- ja kangastehdas, joka pyytää käyttämään Vaasan Ompelulankaa. Tampereella on Wm Sandberg Oy rautakauppa ja Oulussa H.W. Snellmanin rautakauppa.  Helsingissä  Ab Gottfr. Strömberg Oy  konetehdas. Riihimäellä  Helioksen saippuatehdas. Unelma-saippua - saippuoiden helmi. Helioksen teknokemiallinen tehdas valmistaa myös Illodin hammastahnaa ja suuvettä.  Suomessa vain suomalaisia kalosseja. Saatavissa kaikkialla, kertoo mainos.
Suomen yleisistä teistä on laaja selonteko. Niiden hyödystä, rappeutumisten syistä,.kunnossapidosta, parantamisista.  Tarkasti kerrotaan teidenhoitovälineistä ja käytännöllisistä kunnossapitojärjestelyistä.

Nyt almanakat tai kalenterit ovat päiväkirjoja, diareita tai päivyreitä, joihin merkitään etukäteen sovitut menot, tapahtumat, kokoukset ja tapaamiset. Ennen almanakka oli enemmän elämää ohjaava kirjanen.
Katson kalenterista sopiiko, on hyvin yleinen lausahdus.  Ajan aikataulutus on tavallista, kaikilla on kiire, aika ei aina riitä. Ajanhallintaan tarvitaan tarkka kirjanpito kalenteriin.   

14 kommenttia:

  1. Oikea aarre tuo vanha "allakka".

    VastaaPoista
  2. Kun näin tuon vuoden 1918 tuossa almanakassa, mietin, mitä kaikkea senkin lukijat juuri sinä vuonna mahtoivat kokea ja ajatella. Erityinen vuosi.

    VastaaPoista
  3. Voi tätä kaupallista nykyaikaa kun mainokset tunkevat almanakkaankin =)

    VastaaPoista
  4. Hieno vanha aarre jossa paljon paljon tietoa:-)

    VastaaPoista
  5. Mielenkiintoista päästä tutustumaan isovanhempiensa aikaan vanhan allakan sivuilta.
    Ankara vuosi tuo 1918. Oliko jotain erityisiä merkintöjä siitä?

    VastaaPoista
  6. Sinulla on aarre: hieno vanha lipasto ja sen sisältö.
    Ennen tuli lehtiä harvoin ja kirjoja painettiin tarkoin harkiten. 1900-luvun vaihteessa oli tarkka sensuuri, jolloin sai painaa vain uskonnollista kirjallisuutta.
    Almanakassa oli tietoa, ohjeita maanvijelijöille ja kuten kerrot mainoksiakin.
    Kuten mm tuolla jo sanoo, niin vuosi 1918 oli erityinen vuosi; kaikki ajatukset eivät almanakasta näy, mutta olisi mielenkiintoista tietää almanakan omistajien suhtautumisesta tapahtumiin.
    Hieno aarre!

    VastaaPoista
  7. Unelma,
    Kyllä, pidän sen hyvin tallessa.

    mm,
    Samaa min äkin mietin. Enää ei ole kukaan allakan ajoista kertomassa.

    Demetrius,
    Osattiin sitä ennnenkin näköjään.

    Yaelian,
    Olen tosiaan kiitollinen, että sain piirongin mukana näitä vanhoja asioitakin.

    aimarii,
    Almanakkaan ei ole kirjoitettu mitään. Se on pidetty täysin puhtaana muistinpanoista. Katsoin joulukuun kohdaltakin - ei mitään merkintöjä.

    uuna,
    Tämä allakka on painettu 1917, jolloin Suomi oli vielä Suurruhtinaskunta.
    Enää ei ole ketään kertomassa tuolta allakan ajoilta. Eikä Almanakkaan ole kai raaskittu tehdä mitään muistiinpanoja.
    Luulisin, että siitä on tarkasti seurattu auringon ja kuun kulkua ja avattu raamattu siltä kohtaa kuin allakan ohjeet kertovat.

    Sen tiedän, että uskonasiat ovat olleet tärkeitä siihen aikaan.

    VastaaPoista
  8. Ilmankos. Ennen katsottiin aikaa, ei täytetty sitä kaikenlaisilla merkinnöillä :)

    VastaaPoista
  9. Kiitos historian tunnista.
    Hienoa, kun sinä aina raotat jotain erilaista verhoa meille.

    VastaaPoista
  10. isopeikko,
    Ennen elettiin elämää ajassa. Nyt aika viipaloidaan aikataulujen mukaiseksi ja on aina kiire huolimatta ajan tarkasta jaksottamisesta.

    Zilga,
    Kiitos. Pieniä katkelmia historiasta, kun sitä vielä löytyy, on mukava jakaa muillekin.

    VastaaPoista
  11. Aarre todellakin... Paperin tuoksu ja mainiot kuvat ja kauniit kirjasimet :)

    VastaaPoista
  12. Hieno aarre. Sehän se ero onkin, ennen varsinkin maalla ihmisten toimintoja määräsi paljolti allakan sisältö, nyt on toisinpäin, toiminnat määräävät allakan sisällön.

    VastaaPoista
  13. oi ompa kauniita vanhoja lehtiä :)
    mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  14. satu,
    Kaunis muisto vuosikymmenien takaa.

    Sirokko,
    Totta - ennen elettiin allakan mukaan
    - nyt toiminta määrää sisällön allakkaan.

    Kahvikissa,
    Kiitos, samoin sinulle.

    VastaaPoista