sunnuntai 28. lokakuuta 2007

Kuhafileet ja omena-vadelmatorttu


Lokakuun alussa otettu iltakuva symbolisoi syksypimeyden eksotiikkaa, jonka valaistus saa aikaan luoden halloween-tunnelman.

Ruokavalintani ei liity mitenkään halloweenin, vaan on supisuomalaista.
Valkolihainen kala ja perunamuusi ovat hyvä suomalainen yhdistelmä. Kuha on suosittu kala ainakin meillä, jättää merilohen kakkoseksi. Koska kuhan maku on mieto, valmistan sen yksinkertaisesti paistamalla voissa. Voi taas korostaa kalan makua sopivasti eikä kevyen rasvattoman kalan paistaminen siinä aiheuta huonoa omaatuntoa liiasta rasvasta.

Kuhafileet paistettuna pannulla

Kuhafileitä syöjien lukumäärän mukaan, yksi iso filee syöjää kohti
Valkosipulia pienennettynä murusiksi , suolaa ja mustapippuria

Pane voinokare pannulle ja anna sen sulaa tiristen, kun pannulla on aivan hiljaista lisää fileet. Paista reilu minuutti, lisää fileelle valkosipulimurut ja käännä fileet. Ripottele paistetulle pinnalle suolaa ja mustapippuria. Parin minuutin kypsentämisen jälkeen fileet nostetaan tarjoiluvuokaan.
Pannu huuhdellaan ja liemi siivilöidään kastikepohjaksi, suurustetaan maizenalla, mausteina jatketaan samoilla mausteilla, mustapippuria ja suolaa.

Perunamuusi valmistetaan perisuomalaiseen tapaan nautittavaksi kuhafileiden kera.
Punasipuli-tomaattisalaatti ja vihersalaatti mandariini- ja kurkkulohkoilla raikastavat kuha-aterian.

Jälkiruuan päätin valmistaa helpolla tavalla hyödyntäen mitä kaapissa oli. Helppoa oli valita pohjaksi Pirkka-murotaikinapaketti pakastealtaasta kaupassa. Lopputulos paljastuu kohta.











Omena-vadelmatorttu vaniljakastikkeella

Murotaikana, puolikas paketista 200 g painellaan pienehkön 23 cm:n uunivuoan pohjalle
Omenat 2 kpl kuoritaan ja kuutioidaan
Rahka 1 prk notkistetaan kermatilkalla, maustetaan kanelilla ja vaniljasokerilla
Omenalohkot ja rahka sekoitetaan ja levitetään muropohjalle
Paistetaan 200-asteessa noin 20 minuuttia ja päälle ripotellaan vadelmia ja ripaus sokeria. Laitetaan vielä uuniin noin 5 minuutiksi.

Kun torttu on jäähtynyt pinnalle ripotellaan muutama vadelma ja pinnalle siivilöidään reiluhkosti tomusokeria. Tarjotaan vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.

Torttu on hyvää omenat ja vadelmat sopivat murotaikinan ja vaniljakastikkeen kanssa, mutta murotaikina kannattaa valita toisin. En enää erehdy ostamaan Pirkka-murotaikinaa. Pohja maistui jauhoilta ja pilasi lopputulosta.
Ensi kerralla teen muropohjan itse ja isonnan rahkamäärää. Valmiiksi maustetut rahkat sopivat myös hyvin.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulta - nam:) Murotaikina melkein kyllä kannattaa itse väsätä, on se niin sukkela tapaus ja voista tulee aina parempaa ja terveellisempää, kun ei ole transrasvoja.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä, voi antaa erinomaisen maun myös leivonnassa.

    VastaaPoista
  3. Mina ripottelen aina kalan pinnalle myos tillia. Suolan ja pippurin lisaksi siis.

    Vaalea kala on muuten paistettaessa tulevan hajunkin suhteen miellyttavampi kuin lohi.

    Taidankin ostaa tanaan turskaa kaupasta :)

    VastaaPoista
  4. Juu tilli on hyvää kalalle ja myös kaunistaa annoksen. En aina muista ostaa tillinippua, toinen syy on se, että tilli ei kestä yhtään tuoreena.

    Muistin juuri, että tilliä voi pakastaa ja kuivata. Se pitääkin ottaa ohjelmaan.

    VastaaPoista