maanantai 12. toukokuuta 2014

Näin rakennusten rapautuminen alkaa

Olen seurannut reilut kaksi vuotta Raatihuoneen julkisivua ja sen pinnassa olevaa vauriota. Aluksi se oli aivan pieni rappaushalkeama. Kun halkeamasta on päässyt vesi sisään, on vaurio kasvanut ja levinnyt. Vesi kulkee nyt vapaasti rappauksen alla ja valuu rakenteisiin. Se aiheuttaa kosteusvaurion ja pahimmassa tapauksessa homevaurion, jonka korjaaminen sivuseurauksineen on kallista.
Kuten kuvasta voitte nähdä rappaus on pudonnut alas ja tiilet ovat näkyvissä. Ne eivät pidätä vettä ja se kulkee vapaasti rakenteiden sisään.
Empiretyylinen Kokkolan Raatihuone on rakennettu  vuonna 1842. Sen suunnitteli kokkolalainen raatimies Anders Donner. Suunnitelmat hyväksyi Carl Ludvig Engel, joka usein mainitaan rakennuksen suunnittelijana.
Joka aamu Raatihuoneelle saapuu ennen seitsemää kaupungin oma kiinteistönhoitaja, joka kiertää rakennuksen ympäristön, lakaisee talvisin portaat lumesta, kerää edustalta mahdolliset roskat. Näyttääpä kiertävän kiinteistön myös sunnuntaisinkin. Roskasaalis on usein olematon. Ymmärrän, että arvokiinteistö on pidettävä siistissä kunnossa. Olen miettinyt eikö rakennuksen julkisivua tarvitse silmäillä ja vioista viestittää kunnostamisesta vastaavalle kiinteistöosastolle.
Tämäkin vaurio korjaamattomana leviää ja korjaustarve laajenee. Selvää kustannusten  säästöä on kaupungille korjata vauriot ajoissa.
Kiinteistöjen kunnossapito-osastolle terveisiä. Ryhtykää toimenpiteisiin.
Ei ole ollenkaan pahitteeksi suorittaa kuntokatselmuksia muissakin kaupungin omistamissa kiinteistöissä.

3 kommenttia:

  1. Harmittavaista ja ärsyttävää, jos vaan reagoitaisiin nopeasti niin olisi halvempaa.

    VastaaPoista
  2. Välinpitämättömyyttä tuommoinen on. Kun ei ole omaa, niin ei välitetä.

    VastaaPoista
  3. Ehkä ollaan jo totuttu tähän hoitotasoon ja maksetaan sitten kun on jo liian myöhäistä ja kustannukset kertautuneet. Talouden hallinta on vinksahtanut jo vuosia sitten ja kukkaro kaupungilla on aina tyhjä.

    VastaaPoista