perjantai 16. marraskuuta 2012

Velka elämälle

Asetun tietokoneen äärelle ja lasken kädet näppäimistölle.  Odotan, että ne lähtevät liikkeelle ja tuttu näpytys täyttää hiljaisen huoneen. Kädet eivät liiku. Katson tummansinistä taivasta, en erota yhtään tähteä. Tiedän niiden tuikkivan, vaan en näe niitä.
Eilen Raili sai kirjeen. Lääkäri vastasi neljännen kerran. Kai muistatte, kun jokin aika sitten kerroin Railin ja lääkärin suhteesta. Hehän ovat kirjeenvaihdossa. Nyt Raili sai kaksi kirjettä. Ensin vastasi lääkäri henkilökohtaisesti. Tänään posti toi sairaanhoitajalta kirjeen. Hän täydentää lääkärin kirjettä ja antaa Railille tehtäviä.
Railin puolesta on on jo postitettu lähete/maksusitoumus röntgeniin. Tämä on aivan uutta, röntgenissä en ole vielä käynytkään, Raili ajattelee.  Railille jää tehtäväksi varata aika ensi vuoden tammikuulle. Kun tutkimus on tehty, hänen tulee soittaa annettuun puhelinnumeroon.  Ja niin alkavat taas laboratoriokokeet. Niistä varataan näyttöaika lääkärille ja taas lääkäri vastaa Railille kirjeellä.    
Elämäni aikana en ole lääkäreissä käynyt, ei ole ollut tarvetta, Raili muistelee. Nyt on alkanut aika, jolloin hän tarvitsee tietoa lääkäriltä. Sitä hän ei saa. Kirjeiden teksti on yksipuolista. Vuoropuhelua ei synny, syntyy vain Railin yksinpuhelu. Se poukkoilee päässä ja jää sinne.
Onko sairauden vai pitää kai sanoa terveydenhoito velkaa elämälle ? 

********************
Pakinaperjantai 312. haaste = ( Lempi)velka


    

15 kommenttia:

  1. mikä sairaanhoito on tälläistä ja missä.. kyllä minä olen päässyt lääkäriin ihan kuten asiaan kuuluu, kunnallisessa tosin on noin 6 viikon jono, paitsi päivystys vaik heti jos on kiirus.
    yksityinen auki hesas 24 tuntia vrk.
    tai onko tämä niinku mielikuvitustarina,toivottavasti noin ei käy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta on. Raili aloitti yksityisellä Lääkäriasemalla, tutkimukset jatkuvat Keskussairaalassa.

      Poista
  2. Elämä on! vai pitäisikö sanoa elää on:(

    Jäin pohtimaa kirjoitustasi.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän on tultu, kiire ja lääkärien puute (ei yksityisellä puolella) näkyy tässäkin.

      Poista
  3. Onpa monimutkaista tuo lääkärin ja Railin suhde..

    VastaaPoista
  4. Kyllä tässä velan tuntu on vahva.

    VastaaPoista
  5. Parhaansa ne lääkäritkin tekee, ihme että jaksavat. Tavallinen pulliainen on tietty aina hädissään sairauden iskiessä. Mutta sekin on otettava huomioon, että samassa venessä tässä on itsekukin: mitään vaivaa ei kannata vähätellä mutta ei kannata jäädä ruikuttamaankaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, kaikki selviää toivottavasti ajoissa tai sitten liian myöhään. Vain kaksi vaihtoehtoa tässäkin.

      Poista
  6. Aika rutiininomaisesti tuntuu lääkäri-potilassuhde Suomessa hoituvan: sairaalasta tulee täytettäväksi lomakkeita, joista ei sitten myöhemmin enää mitään kuulu, ei lääkärin vastaanotollakaan. Johonkin tilastoihin ne tiedot varmaan menevät, eivät ainakaan yksittäisen potilaan hoidon perustaksi. Aikaa potilaan tilaan perehtymiseen ja huolelliseen diagnoosin tekoon on kovin vähän. Varmaan se stressaa lääkäriäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääkäreistä on pulaa. Ihmettelen, miksi koulutuspaikkoja ei lisätä. Tulijoita varmasti olisi. Sairastuneen asiakkaan ja lääkärin suhde tulisi olla henkilökohtainen. Keskustelu on paras tae lopputuloksen selvittämiseksi.
      Lääkärit pitäisi vapauttaa tilasto- yms byrokratiatehtävistä.
      Yksityisellä puolella riittää lääkäreitä ja aikaa potilaalle on.
      Sinne siis kai parasta on mennä.

      Poista
  7. Tuntuu ja näyttää vähän siltä, ettei terveyskeskusten lääkärin virkoihin ole liiemmin tunkua, ei ainakaan syrjäisimmillä seuduilla, jonottaa saa, eikä hoitotakuut toteudu.
    Kirjoituksesi valossa tuntuu välillä hähän pelottavalta, kun itselläni on terveyspalvelut jo fyyisestikin kaukana lähteä niitä lähetteitä hakemaan ja vaivojansa valittamaan. tosin etukäteen en rupea murehtimaan.

    VastaaPoista
  8. Muistan tämän jutun hyvin, jäin miettimään sitä, miten hyvivointikuntayhtymämme ovatkin jo pahoinvointikuntayhtymiä, lääkäripula ja palvelut liittyvät oleellisesti siihen, lääkärit sinänsä tekevät usein parhaansa, se ei vain aina riitä?

    VastaaPoista
  9. Joskus tuohon kirjeenvaihtoonkin asti pääseminen on hankalaa. Että siis saa sen lähetteen ensin irtoamaan terveyskeskuksesta, ei muuten ole automaattista. Viime kesänä sain äitini hoitoon yksityisen kautta, kiireinen lähete poiki ajan sairaalaan tuota pikaa, muuten varmaan vieläkin saisi käydä vaivojaan valittetelemassa kuuroille korville. Nyt jo ihan tyytyväisenä niitä kirjeitä odottelee.

    VastaaPoista