perjantai 10. elokuuta 2007

Merilohi ja viininpunaista punajuurta



Meillä syödään vähintään yksi kala-ateria viikottain. Merilohi on yksi monista kalaruokien raaka-aineista. Kun on tottunut käyttämään merilohta kalapöydässä, eipä valinnassa osu juurikaan kirjoloheen. Syy selviää kalan mausta.

Finfoodin sivuilta löytyy tietoa merilohesta, lainasin tähän merilohen tärkeimmät yksilöinnit.
  • Luokka, luukalat
  • Lahko, lohikalat
  • Koko, paino 4-20 kg, pituus 60-110 cm, ikä 7-11 vuotta
  • Ruoka, hyönteiset, niiden toukat, muut pohjaeläimet, myöhemin kalat ja pikkuäyriäiset
  • Lisääntyy syksyllä loka-marraskuulla
Oliko sattumaa, mutta tämänkertainen kala-ateria koostui myös sisustukseen sopivista väriyhdistelmistä, oranssinpunaista merilohta yhdistettynä tummaan viininpunaiseen, kokonaisuutta raikastaa ruohonvihreä ja luonnonvalkoinen.

Ensin aloitetaan punajuurien valmistuksella, koska niiden kypsymisaika on pisin. Ohje Jamie Oliver.

Uunissa paistetut punajuuret balsamiviinietikalla, meiramilla ja valkosipulilla höystettynä

500 g punajuuria, pestään puhtaiksi, puolitetaan
10 valkosipulinkynttä kuorineen murjottuina, ( minä kyllä kuorin)
1 kourallinen tuoretta meiramia, riivi ja silppua
suolaa ja rouhittua mustapippuria
10 rkl balsamiviinietikkaa
6 rkl neitsytoliiviöljyä

Repäise 1,5 metrin mittainen pala foliota ja taita kaksinkerroin. Nosta punajuurilohkot keskelle foliota, pudottele valkosipulit ja meirami ympärille. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada nyyttiin etikka ja oliiviöljy, sulje tiiviiksi nyytiksi. Kypsennä uunissa 200-astessa vähintään tunti, kunnes punajuuret ovat kypsät.

Uunissa paistettu merilohi

Kalan maku on niin miedon pehmeä, että maustamisessa kannattaa noudattaa yksinkertaista ja varovaista linjaa. Poista fileen sivusta evän alusrasva.

Puolikas merilohen fileestä asetetaan nahkapuoli alaspäin voideltuun uunivuokaan
Suolakidekukka-merisuolaa ripotellaan fileen pinnalle, n 2 tl.
Mustapippuria n 2 tl
Tuoretta meiramia sopivasti

Kypsennetään uunissa 200-asteessa noin 30 minuuttia.

Valkoinen, kylmä kastike merilohelle

2 dl maustamatonta jogurttia, Bulgarian jogurtti sopii
Ripaus sokeria, ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
1 rkl Dijon hunajasinappia
Maistamalla selviää mausteiden tarvittava määrä

Mozzarellasalaatti

Friseesalaattia, punajuurilehtiä, punasipulia, kurkkua, tomaattia, mozzarellaa.
Kastike oliiviöljyä, balsamicocremeä, suolaa ja mustapippuria sekoitettuna.
Balsamicocremeä tipautetaan myös mozzarellaviipaleille.
Salaattia nautitaan ennen pääruokaa ja ilman mozzarellaa vielä pääruuan yhteydessä.

2 kommenttia:

  1. Wau miten hieno ateria. Noita punajuuria on ihan pakko kokeilla, näyttivät ja kuulostivat niin herkullisilta :)

    VastaaPoista
  2. Punajuuret ovat tosi hyviä. Uunilohi samoin, käyttämäni suola mausteiden kera jää sopivasti taustalle ja mehevä lohi maistuu ja raikas jogurttikastike korostaa kokonaisuuden yhdessä punajuurien kanssa.
    Muuten tuo balsamicocreme on hyvää myös patongin ja vaalean leivän "kostukkeena" .

    VastaaPoista