torstai 16. elokuuta 2007

Kukkakaalikeitto



Kukkakaalin synnyinmaa on Syyria. Tänne Pohjoismaihin kukkakaali tuli n 200 vuotta sitten.
Kukkakaalia viljellään Suomessa nyt niinkuin on viljelty jo noin 200 vuotta. Lapsuuskodissani viljeltiin sekä kerä- että kukkakaalia. Joka kevät koulittiin kaalintaimet ja tarpeeksi isoina ne istutettiin kesäkuun alussa avomaalle. Taimi kerrallaan, istutuskuoppaan ripautettiin juurimatojen estämiseksi matomyrkkyä. Kukkakaalin valkoinen kiinteä kukka on herkullisen kaunis ja hyvää ruuaksi valmistettuna. Juuri nyt on paras aika keittää näistä herkullisista kukista pehmeää kukkakaalikeittoa. Sopii muuten rapujuhlien alkuruuaksikin.

Kukkakaalikeitto

300 g kukkakaalia pilkottuna
1 dl vettä
15 g suolatonta voita
1 pieni sipuli silputtuna
1 purjon vaalea osa ohuina viipaleina
2 rkl vehnäjauhoja
7,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria

Pane pilkottu kukkakaali kattilaan ja kaada vesi päälle. Jos vesi ei peitä kaalia lisää maitoa, kunnes kaali peittyy. Anna kiehua hiljakseen noin 7 minuuttia, kunnes kaali on pehmeää. Soseuta.
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää sipulisilppu ja purjorenkaat, peitä kannella. Kypsennä 5 minuuttia, kunnes sipuli ja purjo ovat pehmeitä. Älä ruskista.
Lisää vehnäjauhot ja kypsennä pari minuuttia koko ajan sekoittaen.
Lisää maito, sekoita ja soseuta tasaiseksi. Kiehauta kokoajan sekoittaen.
Lisää kukkakaalisose ja lisää halutessasi tilkka kermaa, jos keitto on liian sakeaa.
Mausta suolalla ja pippurilla.

Paahdetut leipäkuutiot

Kuutioi vaaleaa leipää. Kuumenna voi paistinpannussa. Paista leipäkuutiot kullanruskeiksi kokoajan sekoittaen. Valuta leipäkuutiot talousperin päällä. Suolaa kuutiot, jotta ne säilyvät rapeina.

Annostele keitto lautasille ja nosta päälle paahdettuja leipäkuutioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti