tiistai 12. maaliskuuta 2013

Pakkomielteinen itsepäisyys

Muisti on lyhyt, ainakin tänään. Mietin tämän päivän antia, en muistanut tehneeni mitään erikoista. Kaupassa kävin ostamassa ruokaa. Muutaman puhelun soitin ja vastasin muutamaan. Tavallinen päivä siis.
Iltapäivällä aloitin uuden askarteluksi luokittelemani käsityön. Ompelin sitä ruuanlaiton lomassa, ja jatkoin sen jälkeen enkä oikein voinut lopettaa.  Pakkomielle valtasi minut.
Tässä lähikuvaa työstä, joka aiheutti minulle pakkomielteen ja se jatkuu varmasti huomenna heti aamusta.
Yritin etsiä Wikipediasta tietoa tästä pakonomaisesta toiminnasta, alla oleva lainaus osuu lähelle.. 
Vaativa persoonallisuus  persoonallisuushäiriö, johon saattaa kuulua muun muassa liiallista täydellisyyden tavoittelua, sovinnaisuutta, ylenmääräistä tunnontarkkuutta, huolehtimista ja työkeskeisyyttä tai itsepäisyyttä.
Työkeskeinen itsepäisyys kuulostaa aika sopivalta tähän pakonomaiseen käsityöpuuhaan. Lopetin jo tältä päivältä, kun reunaraidat tulivat valmiiksi. Huomenna mietin kuvioita keskelle.
 
Enkelisiiven oksa on juurtumassa maljakossa.  Jokin aika sitten leikkasin molemmat enkelinsiivet ja aikomus on istuttaa tämä oksa ruukkuun. Joskus olen huomaavinani, että pakkomielle valtaa kukkien keskellä,  onneksi vain pieneksi hetkeksi.
Oletko sinä kokenut pakkomielteistä itsepäisyyttä ? 

20 kommenttia:

 1. Kaunista! Käsityöt vievät mennessään ilman pakko-oireitakin :) Tuo täydellisyyteen pyrkiminen kyllä tuntuu jotenkin tutulta, jos meikäläisen touhuja katselee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen löytänyt uuden piirteen vuosien jälkeen itsestäni. Jostain kumman syystä alitajunnasta putkahtaa esiin aikoinaan opitut asiat.

   Poista
 2. Täydellisyyteen pyrkiminen vei minut sairaseläkkeelle! enivei, vallan ihanat nostalgiset ristipistot. Tuli ihan koulun käsityötunnit mieleen:)
  Ihana ruskea littupullo tuossa alakuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkin muistettava pitää huumori mukana ristipistoja tehdessä. Nyt on jo lanka aika vähissä ja työ lähestyy loppuaan.

   Poista
 3. huomenia arleena, oletkin varmaan kirjontatyösi parissa:)) minusta kuulosti ihan siltä, et olisit saanut oikein kunnon flow-kokemuksen. itse en ainakaan koe tätä käsityövimmaa pakkomielteenä vaan energiaa antavana puuhana. tunnen suurta tyydytysta ja voisinpa jopa sanoa olevani onnellisimmillaan juuri puuhastellessani villojen ja lankojen parissa, kaikki muu jää silloin taka-alalle.
  mielenkiinnolla jään odottamaan mitä syntyy käsissäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein arvattu, tänään meni ristipistoissa melkein koko päivä. Lenkillä kävin ja ruokaa laitoin.
   Flow taisi olla niin innostunut olin. Minulle tämä on hauskaa puuhaa, siitä on aikaa, kun olen tehnyt käsitöitä.

   Poista
 4. Mitä mahtaakaan tuo pakkomielle saada aikaan?! :) Alku ainakin näyttää lupaavalta. Näytäthän sitten lopputuloksen meille kaikille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä valmistuukin aika pian, loppusuoralla ollaan.

   Poista
 5. Kyllä vain, esimerkiksi sudokut saattavat koukuttaa niin että hesari ei ole luettu ennenkuin päivittäinen sudoku on ratkaistu ;) Myös bloggerin valokuvahaasteisiin on pakko osallistua jopa silloinkin kun mitään järkevää ei ole saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on illalla sängyssä pasianssi, jota ilman en voi nukahtaa.
   Samoin osallistun haasteisiin.

   Poista
 6. Tiedän kyllä tunteen, kun ei millään voi lopettaa, vaikka silmät sammuvat ja pitäisi mennä nukkumaan. Vielä yksi rivi tai yksi lappu loppuun. Täydellisyydentavoittelusta on sen verran kokemusta, etten vahingossakaan alkaisi keräillä mitään.

  Alakuvassa on harvinaisen kauniit esineet asetelmana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keräysvimmaan ei ole tullut pakkomiellettä - ainakaan vielä, mutta se nyt on kovin pientä ja harvoin tapahtuvaa.

   Poista
 7. Pilkunviilaaja minäkin :-) Se on hyve, jota ei kaikilla ole, joten ole vain vaikkapa pakkomielteinen..? Ilman meitä ei asiat rullaisi, eikä Suomi menisi eteenpäin :-)
  Pakkomielle on tapojen vakiintumista, ilman kontrollia..tekee vaikka silmät kiinni, tietyssä järjestyksessä, ainakin minun mielestäni?
  Tuo ristipistotyö näyttää jännälle? Tulenpa katsomaan miten se edistyy..
  Mukavaa päivänjatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin hyvä määritelmä - tapojen vakiintuminen ilman kontrollia - sitä minulla tuppaa olemaan juuri nyt. Puuskittaista se on kuitenkin.
   Samaa sinne.

   Poista
 8. Pitäisköhän minunkin ... mennä ostamaan tulppaaneja?
  Niitä nimittäin ollut useammassa blogissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanit ovat nyt edullisia ja muut pääsiäiskukatkin ovat jo tulleet.

   Poista
 9. Tiedän tunteen..siittä ei pääse eroon millään, kun se tulee!
  Mitähän sun pakkomielteesi mahtaakaan tuoda , jotain kaunista ainaskin.
  Muista esitellä se sitten meille, kun on valmis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyyhän sitä olla aina välillä draiviakin, tuntuu niin energiseltä koko elämä.

   Poista
 10. Ihastelin enkelinsiipeä näyttää kukkivankin maljakossa juurtuessaan... On jostakin kumman syystä yksi lempikukistani, joka aikanaan nuoressa kodissa kasvoi metriseksi ja kukki kauniisti... Myöhemmissä asunnoissa ei viihtynyt ja vaikka olen sitä koettanut aika ajoin uudelleen kasvattaa, ei ole mennyt talven yli. Epäilen syyksi ilmastointia, joka ottaa vaihtoilman ikkunan yläpuolella olevan räppänän kautta ja aiheuttaa kylmää vetoa... Silti, nytkin on oksa ruukussa...
  Pakkomielle tämäkin :)

  VastaaPoista
 11. Kyllä noita pakkomielteitä tuppaa olemaan. jotenkin saan ne vaihtumaankin, toiset jäävät ja uusia tulee. Käsitöiden suhteen on tullut löysempää, tilalla nyt sudokut ja ristikot, niitä teen illalla sängyssä. kalastaminen on ehkä tämän hetken ison ajan nappaava koukutus tai pakko, Jos vaan suinkin, niin jäälle on päästävä.
  Ristipistotyösi on tuossa jo hyvässä alussa, lienee valmis jo. Voitko näyttää sen valmiina?

  VastaaPoista