lauantai 19. toukokuuta 2012

Kaupunkilenkin varrelta


Tänään oli aurinkoinen päivä. Aurinko paistoi iltaan saakka eikä ole vieläkään kokonaan laskenut. Kajastaa edelleen taivaanrannan takaa. Kävelylenkkini suuntautui tutulle reitille. Oli lauantain tyyntä hiljaisuutta joka puolella. Pysähdyin Katariinanpuistossa Kaupunginteatterin edessä suihkulähteelle. Hylkeet näyttivät melkein eläviltä vesisuihkussa.
Hylkeet veistoksen on suunnitellut ja toteuttanut Karl G. Nylund. Se on pystytetty tälle paikalle Kokkolan kaupungin 350-vuotislahjana vuonna 1970. Veistoksen lahjoittivat kaupungille Outokumpu Oy ja Kemira Oy.   
 


Vastapäätä kadun toisella puolella on  Länsipuiston koulu, lienee nykyään myös Yhteislyseo. Sen edessä on kaksi veistosta. Olen katsellut niitä usein. Mielestäni ne tarvitsisivat kunnon pesun. ja pintahuollon. Etsiskelin näistä veistoksista tietoja, vaan en löytänyt mitään. Muistelen, että suunnittelija ja tekijä on kuvanveistäjä Pekka Jylhä, joka on syntynyt  ja viettänyt lapsuutensa ja osan nuoruuttaan täällä Keski-Pohjanmaalla Toholammilla. Olisi mukava kuulla, jos joku tietää näiden veistosten historiasta enemmän.

Olisi hienoa, jos  K. H. Renlundinmuseo - Maakuntamuseomme, saisi aikaiseksi luetteloida kaikki kaupungin ulkoveistokset ja patsaat. Samalla niistä tulisi dokumentoiduksi tarpeelliset taustatiedot kaupunkilaisille ja matkailijoille. Nettihän on oivallinen informaatioväline juuri tähän tarkoitukseen.

14 kommenttia:

 1. Mukavaa oli nähdä kaupunkiasi;kiitos esittelystä:) Hylje näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
 2. Teilläkin on Katariinanpuisto :) Hieno hylje, meilläkin oli tuollaisia ympäri kaupunkia viime vuonna, yksi taisi mennä Ruotsin prinsessalle Victorialle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan sen hyljekampanjan. Otin kuviakin muutamista.

   Poista
 3. Kiva katsoa melkein ihan kesäistä Kokkolaa. Patsaat on upeat, tai sait ne ainakin kuvissasi näyttämään hyviltä ja hylje on söpönen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne ovat myös luonnossa hyvännäköiset. Tosin nuo Pekka Jylhän veistokset vaatisivat huoltoa.

   Poista
 4. Hieno kulttuurialoite ehdottamasi luottelon laatiminen!
  Se pitää saattaa vain jollekin kulttuuri vastaavalle viranhaltijalle.
  Samoin tuo Länsipuiston koulun patsaan pesu.
  Tänä kesänä kyllä toteutan sellaisen asian, että kiertelisin pyörätuolilla liikkuvan äitini kanssa Kokkolan katuja, puistoja ja nähtävyyksiä koko päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saisivat jotain aikaan. Ainakin siellä näyttää olevan henkilökuntaa. Pitää käydä pyytämässä toimenpiteitä.
   Puistoissa on helppo liikkua pyörätuolilla, varsin mukava kierros.

   Poista
 5. Pidän paljon patsaista. Hylkeet ilahduttavat - kuin myös veden pärske.

  Totta: Myös veistoksista tulee pitää huolta, jotta kauneus ei vaihdu sen vastakohdaksi.

  Onkohan kaupunkisi www-sivuilla luettelo kaupunkitaiteesta? Jos ei ole, olisi korkea aika sellainen laatia.

  Kiitos kun annat kauneudenjanooni lähdevettä :) ja samalla herätät ajatuksia kuinka luoda ympäristöä yhä kauniimmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat hienoja.
   Huolenpito ja puhdistus pitäisi olla itsestäänselvyys.
   Kävin kaupungin sivuilla, museon sivuilla eikä mitään löytynyt. Turussa oli tämä asia kyllä hoidettu WAM:n toimesta hyvin.
   Kiitos, että kävit.

   Poista
 6. Hämmästyttävän vaikea muuten on löytää tietoja kaupunkien veistoksista, saisivat todella joka kylässä ja kaupungissa laittaa niistä sivun paikkakuntasivuistoilleen. Tykkään tuosta hyljealtaasta, piristävä. Sen sijaan noihin betoniveistoksiin alan kyllästyä, niitä näkee monessa paikassa ja melkein aina on huolto unohtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla samaa ongelmaa muuallakin. Ovat sen verran hinnakkaita ostoksia, että kannattaa hoitaa myös.
   Betoniveistoksissa näkyy tosiaan huoltotarve ensimmäisenä.

   Poista