tiistai 17. joulukuuta 2013

Amaryllis - jaloritarinkukka

Tulipunainen amaryllis kukkii keittiön ikkunalla. Toinenkin on jo aloittelemassa kukkimista
Wikipedia kertoo faktoja amarylliksestä.
Amaryllis (Amaryllis belladonna) on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva sipulikasvi, jota käytetään myös leikkokukkana. Sen viljely on aloitettu Hollannissa noin vuonna 1620. Puhekielessä amarylliksellä tarkoitetaan usein ritarinkukkien (Hippeastrum) suvun jaloritarinkukkia eli jouluamarylliksiä.
 
Amarylliksen kukkavanat nousevat sipulin sivuista. Kukkavarsi on ontto, ja voi kasvaa jopa metrin mittaiseksi. Lehdet ovat pitkät ja kapeat, lähes kukintovarren pituiset. Kukintovarren kärjissä on 8–10 kellomaisen kukan ryhmä. Väritys vaihtelee vaaleanpunaisesta karmiininpunaiseen ja valkoiseen. Leikkokukkakäytössä varren päähän laitetaan kuminauha tai teippiä estämään varren halkeamista.
Hoito. Kun kukkavarsi on kasvanut muutaman sentin, aloitetaan kastelu. Sipuli mätänee, jos vettä kaadetaan suoraan sen päälle. Siksi vettä kastellaan aluslautaselle tai sipulin viereen. Aidon amarylliksen lepoaika alkaa toukokuussa ja kukkanuppu alkaa näkyä elo-syyskuussa. Myös kasvupaikan pitää olla lämmin.
Tänä jouluna amaryllikseni ovat punaisia. Aikaisemmin olen suosinut valkoisia, mutta nyt valitsen punaiset.
Loppuviikosta haen puolen tusinaa amaryllistä joulua juhlistamaan.

8 kommenttia:

 1. Voi, miten ihana :) Tänään katselin amarylliksiä, mutta en sitten kuitenkaan ostanut. Mun tuurilla ei aukeais jouluksi. Toivotaan, että saat nauttia kukkaloistosta myös jouluna.

  VastaaPoista
 2. Miten kaunis väri amarylliksessäsi!
  Heti tulee joulu mieleen väristä ja kukastakin!
  Kaunis!

  VastaaPoista
 3. Kauniisti kuvattuja, omakin suosikkini on valkoinen. Otin joskus kuvia, mutta näiden rinnalla niitä ei kehtaisi edes julkaista, niin upea oli tämä kukkasivusi.

  VastaaPoista
 4. Upeita ovat ja niin joulun punaisia kuin vain voi. Meillä kukkivat vasta huhtikuussa.

  VastaaPoista
 5. Upea punainen väri ja ihana kuvasarja.
  Amaryllis on joulukukka ja kyllä punainen väri sen merkitystä enemmän korostaa. Vaikka valkoinenkin on ihan kiva väri - sisustuksellisesti.

  VastaaPoista
 6. Tosi kauniita ovat amarylliksesi! Itse en ole vielä ostanut yhtäkään joulukukkaa, paitsi yhden hyasintin, joka on jo kukkimisensa kukkinut. Sinulle on viesti blogissani!

  VastaaPoista
 7. Kauniin punainen, näyttää ihan samettiselta.

  VastaaPoista
 8. Kaiholla katselen näitä amarylliksiasi. Muutaman kerran olen saanut omani kukkimaan uudestaan. Nytkin lähtivät lehdet liikkeell hyvin, mutta aivan selvästi (siis tämänkin ohjeesi mukaan) lähdin kastelemaan liian aikaisin. Onneksi on netti ja nettiystävien kukat. Ehkä ostan omankin tämän innoittamana.

  VastaaPoista