maanantai 3. marraskuuta 2014

Matto ominkäsin

Sain jokin aika sitten mielenkiintoisen kirjan. Innostuin heti kirjan sisällöstä. Olin jo haaveillut
matonteosta, en vain vielä ollut ehtinyt suunnitteluasteelle.
Matto x 30 kirjan ovat toimittaneet  Ritva Tuomi ja Susanna Uusitalo. He ovat myös suunnitelleet mallit ja ohjeet. Kustantaja on Moreeni.

Valitsin kolme mattoa, jotka toteutan sopivassa tilanteessa. Otikkokuvassa on Neulottu matto, joka  kudotaan puikoilla ontelokuteista, 75 cm leveänä ja 105 cm pitkänä. Oma mattoni tulee olemaan neliö 60x60.
  
Numero 20 on kirjassa Lettimatto, joka letitetääm matonkuteista. Matonkuteiksi voi käyttää vanhoja lakanoita valmiiden matonkuteiden rinnalla tai muita poisheitettäviä kankaita tai trikoovaatteita.
Kirjan ohjeet ovat tarkat, joten niiden mukaan kokematonkin onnistuu saamaan hyvän lopputuloksen.
Numero 23 on Ristipistomatto, matto syntyy villasta valmistetusta huopalevystä. Ominkäsin  kirjotaan mattoon kuviot. Tässä matossa ne tehdään ristipistoilla. Makuuhuoneeseeni, sängyn molemmille puolille, sopii valkoisesta huovasta mustalla kirjotutut ristipistomatot. Talven kylminä pakkasiltoina aika kuluu sopivasti lämmintä mattoa kirjoessa.

Kirjan lopussa numerolla 28 on Betonimatto. Talven jälkeen tulee aikanaan kevät ja kesä. Alkaa puutarhakausi ja sopiihan puutarhaankin matto, vähän tukevampaa tekoa vain.

Tämän kirjan ohjeet ovat selkeät ja tekijälle jää mukavasti omaa ideoitavaa. Värimaailman valitseminen on mukavaa ja käsillätekeminen rentouttavaa.

Kiitos kirjantekijöille. 
Kaikki kuvat on otettu kirjasta.

18 kommenttia:

 1. Enpä olisi osannut ajatella, että maton voi tehdä tavallisilla puikoillakin. Kaunista jälkeä tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matonkuteista voi monella tapaa tehdä mattoja, kutoen, virkaten, solmien ja palmikoiden ym.

   Poista
 2. Varmaan aika raskasta tehdä puikoilla, jossain vaiheessa tulee painoa jonkin verran. Noita lettimattoja olen itsekin katsellut sillä silmällä, ommellaanko letit kiinni johonkin pohjakankaaseen vai vaan toisiinsa ? Ristipistomatto on nätti, mutta ei varmaan helppo pistellä sekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että puikoilla syntyy suht hyvin koko 60x60. Ajattelin myös, että voihan isomman maton tehdä isoina neliöinä ja liittää yhteen.
   Kyllä letit kiinnitetään pohjakankaaseen, joka ei näy lettien alta, kiinnitys ensin nuppineuloilla ja sitten huolellisesti ommellen.
   Ristipistomatossa on hyvä piirtää liidulla kuvio.

   Poista
 3. Melkom pitkät puikot tarvitaan. Mielenkiintoista olisi kokeilla. Itse olent tehnyt virkkaamalla mattoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin tuosta puikoilla kudotusta. Tuo leveys 75 cm on ilmeisesti maksimi. Maton voi toteuttaa vaikka neliöinä ja ommella ne yhteen, tämä oli oma arvioni ei sitä mainittu kirjassa. Itse teen vessaan 60x60.

   Poista
 4. Mielenkiintoisia projekteja sinulla suunnitteilla!

  VastaaPoista
 5. Hienoja käsintehtyjä mattoja! Tuossa mietin myös, että pitkät puikot pitää olla, jos neulomalla tekee. Ja kuin pisteenä i:n päällä tuo betonimatto. Painavin, mutta kesään sopivin. Onnea projektillesi. Tuothan sitten näytille.
  Hyvää marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näytän omat kutomukset täällä. Betonimatto jää minulta toteuttamatta, kun ei ole puutarhaa
   Kiitos ja samoin sinulle.

   Poista
 6. Mielenkiintoista! Olisikin kiva tehdä oma matto:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukava tehdä itse, saa toteuttaa omat värit ja keksiä ehkä jotain muutakin.Kirjassa on hyvät ohjeet ja mattoja kaikkiaan 30 erilaista.

   Poista
 7. Hienoja mattoja, kaikki. Ja sopivaa ajankulua jalkavaivaiselle - vaan ei tuo ensimmäinen - eivät taitaisi olkapäät tykätä tuon painosta. Se kuitenkin houkuttelisi. Pitää tyytyä sukan kutomiseen.
  Mutta kakkonen saattaisi onnistuakin - kudetta ainakin löytyisi omista kaapeista, hmmm;)
  Kivoja kudontahetkiä ja uutta viikkoa, kuukauttakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen voi toteuttaa pienempänä ja liittää useita yhteen. Kirjassa tosiaan on tarkat ohjeet. Sitä myydään kirja- ja nettikaupoissa.
   Hyvää lepoilua sinulle ja samoin uutta viikkoa.

   Poista
 8. Mielenkiintoisen näköisiä mattoja☺
  Hyvää matonkudontaviikkoa ☺
  ps. virkkailen täälä myös mattoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuin, kun sain tuon kirjan arvioitavaksi. Piti katsella omat suosikit.

   Poista