perjantai 31. tammikuuta 2014

Kirjonta koukuttaa

 Tyynypussien kirjonta eli merkkaus on tuottanut tulosta. Valmiina on jo kuusi ja seitsemäs melkein valmis.  Jokainen malli syntyy siinä vaiheessa, kun otan tyynypäällisen  ja langat esille. Etsin ensin lankojen värit, jotka sopivat päällisen sävyyn. Sitten mietin kuviot. Esimerkiksi tämän tyynyn kuvio alkoi kolmioista, jotka piirsin liidulla ja viivaimella kankaan pintaan. Seuraavaksi jaoin kolmiot edelleen pienemmiksi. Kirjoin ääriviivat jokaiseen kolmioon. Sen jälkeen täytin kolmiot. Viimeisenä olen kirjonnut mielivaltaisesti kiemurapolun.
Kuvassa näkyvät palmikkotyynyn ja ristipistotyynyn kudoin ja kirjoin viime talvena. 
 Tämä tummansiniselle tyynypohjalle kirjottu tyyny valmistui edellisen jälkeen. Värimaailma on sama, mutta kuviot muuttuivat. Kolmiot ovat nyt rajatulla alueella, ylhäällä on tähtirivi, seuraavan puunrungot, kolmioiden alla vettä ja alimpana veneet. Kuvionimet syntyivät kirjonnan edetessä.
Harmaa tyyny taustalla on virkkaamani ja sekin valmistui muutama viikko sitten.
Kirjontalankana on käytetty molemmissa tyynyissä Puro-lankaa sekä yksiväristä bambu-lankaa..
Tyynyt ovat kokoa 50x50.
Tämän tyynypussin voimakas pinkkiväri asetti rajoituksia lankojen väreille. Suunnittelin tyynyn peittävän geometrisen kuvion. Tyynyn  koon 40x40 mukaan mittasin viivaimella symmetrisen viivoituksen ja taas piirsin liidulla. Täytyy myöntää, että jotain millien heittoja tuli, koska tyynypussi ei ole ihan millintarkka. Mutta en ole itsekään pikkutarkka, joten eipä haittaa. Käsityönjälki pitää näkyä. Valitsin ääriviiva langaksi kirjavan Puro-langan pinkki/valkoisen ja täytin vinoneliöt valkoisella.
Tämän tyynypussin nappikiinnitys on vähän haastava ja se katkaisee kuvioinnin. Tässä suunnittelin  viivakuviot ja vähän keskelle laineilua. Lankana Nalle, paitsi keltainen se on jämälankaa. Yksiväriset langat ovat kaikki jämälankoja eli ylijääneitä aikaisemmista töistäni.    
Ruokapöydällä oleva paperinarulangasta kutomani kaitaliina valmistui tammikuussa, aloitin sen jo ennen joulua. Kuudes valmis tyynypussi jää seuraaviin postauksiin. Lisää on siis vielä tulossa ja kaikki ovat vähän erilaisia. Eihän tähän hommaan voi kyllästyä.

20 kommenttia:

 1. Kivoja ja mielenkiintoisia kuviointeja! Pidän eniten ensimmäisestä ja viimeisestä, niissä on jotain kuuskytluvun jazz-henkeä ja Afrikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjominen yllätti minut positiivisesti. Se on todella nautittavaa ja tietysti se suunnittelu on melkeinpä paras osio.
   Itse tykkään afrikkalaisesta tyylistä noin yleisesti, kankaista, esineistä jne.

   Poista
 2. Oletpa ollut ahkerana!
  Mua koukuttaa virkkaus, pitäisi ommella mutta en pääse sen ompelukoneen luo millään...
  Aurinkoista helmikuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahkeruus syntyi, kun huomasin nauttivani tästä tekemisestä. Piti vain aloittaa uutta heti toisen perään.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Minua häiritsevät vähän sen tyynyn nappikiinnitys, mutta meneehän se siinä.

   Poista
 4. Upeita töitä jokainen, kaunis taiten harkittu värimaailma. Tarttis kyllä itsekkin terästäytyä, haen aina täältä sitä potkua ;) Tuo paperilankainen kaitaliina on huippu. Oliko hankala kutoa? Olen kutoen tehnyt vain niitä kransseja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kaitaliinan kutominen oli aika hidasta, onhan se 180 senttinen. Jouduin purkamaan, kun olin edennyt 40 cm, mutta sellaistahan tämä on , kun ei ammattilainen yksin puuhailee.
   Seuraavaksi aloitan sipulipussien virkkaamisen. Ne tulevat välittömästi käyttöön.

   Poista
 5. Onpa hienoja tyynyjä! Jotenkin niin erilaisia kuvioita ja pintaa, tykkään kovasti :)

  VastaaPoista
 6. Voi miten kivoja kaikki! Mustapohjainen ja nappityyny huippuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummapohjaiset ovat ensimmäiset kirjomani. Tyynypusseja kyllä riittä, haalin niitä kaupastakin ja komerossa on lisää yksivärisiä.

   Poista
 7. Oletpa. Saanut paljon aikaisrksi. Upeita tyynyjä. Mutta miten sinulla riittää sohvia tyynyille? Kohta eit mahdu enää niille istumaan, ehkä et ehdikään kun noin ahkera olet. Minua kiehtoo etenkin tuo turkoosilla kirjailtu tyyny, muistuttaa kirjahyllyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyynyni eivät lisäänny sohville. Jos lasken kaikki tyynypussini komeroista, ei niitä ole muutamaa tyynypussia lukuun ottamatta yhtään entistä enempää. Minulla on tapana muuttaa huoneen ilmettä esim vaihtamalla tyynyjä sohville, joita on olohuoneessa kaksi ja kirjasto/työhuoneessa yksi. Lisäksi makuuhuoneen sängyllä on petattuna yhteensä kuusi tyynyä. Niitäkin tulee vaihdeltua.
   Harrastan sisustamista, eikä aina tarvitse ostaa lisää.
   Nyt olen uusinut vanhoja tyynyjä kirjomalla.

   Poista