Säkkeihin on kasattu kirpputorille, kierrätyskeskukseen ja Pelastusarmeijalle menevät.
Vartaloa en ole kierrättänyt, vaan se on kiertynyt korkkiruuvin tavoin. Kurkotus sinne, taivutus tänne ja vielä sivulle. Jos vapautan itseni tästä kierteestä, pyörin aika kauan ympyrää ennen kuin pääsen suoraan pituuteeni.
Kuluttamisen lisääntyminen on synnyttänyt kierrättämisen. Jatkuva talouskasvu ei synny ilman kuluttamista. Meidät on muutaman vuosikymmenen aikana opetettu kuluttamaan aika hyvällä menestyksellä.
Suomalaiset ovat säästäväistä kansaa. Vahinko vain, että säästäväisyys kostautuu. Kun säästämme senttiä venyttäen ostamalla halpaa, se on kestämättömän lyhytikäistä. Kestämättömät, loppuun kuluneet tuotteet eivät kelpaa enää muille, koska uutta saa niin halvalla. Pesu ja muu huoltaminen on melkeinpä kalliimpaa kuin uuden ostaminen. Taas kuluu dieseliä, kun jäteautot kuskaavat entisiä ihania tuotteita, sohvia, kaappeja, tuoleja, kaatopaikoille. Ja ilmasto kärsii.
Kierrätys on tullut osaksi elämäämme. Kuluttamista emme voi lopettaa, johan koko kansantalous lysähtäisi. Siitä seuraisi, että työpaikat menevät, palkanmaksajat vähenevät eikä veromarkkoja kerry. Seuraavaksi on keksittävä kuinka valmistaa tavarat ja päästä niistä eroon saastuttamatta.
*********
Pakinaperjantai 228. haaste = Kierrätys
Pakinaperjantai 228. haaste = Kierrätys
Kyllä kuluttamisen voi lopettaa, ainakin ylenpalttisen kuluttamisen, luulee peikko.
VastaaPoistaKuluttamisen voi ainakin puolittaa, ei ne työpaikat siitä kuluttamisesta ole kiinni. Jos ilkeää viedä jollekin ihmislle tarjottavia tavaroita Pelastusarmeijalle, miksei itse ilkeä niitä käyttää?
VastaaPoistaKierrätys on hyvä juttu!
VastaaPoistaSuunnittelen juuri joka keväistä kirpputorin pitoa...
VastaaPoistaisopeikko,
VastaaPoistaMikä olisi se ylenpalttinen ?
hymyilevä eläkeläinen,
Mutta jospa haluaa antaa tarvitseville, kun itsellä on liikaa. Ei se ilkeämisestä ole kiinni.
Ari,
Samaa mieltä.
Maketsu,
Tarpeeton voi olla toiselle tarpeellinen, siinä se idea.
Ja se ns. talouskasvu perustuu siihen että valmistetaan tuotteita joiden käyttöikä on lyhyt. Se tarkoittaa lisää jätettä ja ostostelua. Tämä on ihan kestämätön kehä luonnon kestokyvyn kannalta. Näitä mietin itsekin. Kirjoituksesi lämmitti mieltä.
VastaaPoistaOnneksi tosiaan on monenlaista mahdollisuutta kierrättää. Toisen turha voi tosiaan olla toisen aarre.
VastaaPoistaAsiaa puhut. Itseäni rasittaa ihan kamalasti se, että JOKA PÄIVÄ ostan ruokaa pakkauksessa, josta menee roskiin muovia lähes yhtä paljon kuin mikä pakkauksen sisältö on. Raahaan siis kaupasta muovia kotiini heittääkseni sen seuraavana päivänä roskapussissa kaatopaikalle. En haluaisi elää näin.
VastaaPoistaHyvin kirjoitettu pakina kierrättämisestä,Nykyään yritän miettiä kymmenen kertaa,ennenkuin ostan jonkun uuden jutun,ja jos jotain ei tarvitse,mietin miten sitä voisi muuten käyttää.
VastaaPoistaHyvä kirjoitus, näinhän se on. Itse kuljin aiemmin 'soppailemassa' huvin vuoksi ja ajan kuluksi. Nyt olen tyystin lopettanut sellaisen. Jokaisen pitäisi miettiä asiaa omalla kohdallaan ja löytää se kultainen keskitie. Hyvää viikonloppua ;)
VastaaPoistaNiinpä. Nykyään valmistetaan tavaraa, jota ei ole tarkoitettukaan kestämään, siis suoraan kaatopaikkatavaraa ja useimmiten ongelmaista. Suurin osa elektroniikkaa on juuri sellaista, lyhytkestoista, ja koko ajan vaihdettavaa, josta ei edes ole uusiokäyttöön.
VastaaPoistasari,
VastaaPoistaMiedän kuluttajien tulisi ryhdistäytyä ja jo staessa miettiä tuotteen jatkokäyttö ja ekologisuus.
Eli tiedostaa ongelmat.
Elegia,
Kestäville tuotteille löytyy helposti uusiokäyttöä tai uudet käyttäjät.
Ilona H,
Samaa minäkin harmittelen, pakkaukset ovat kaiken huippu. Pahvipakkaus on kääritty kelmuun, jota on työläs avata ja kun auki saa on tuote pakkauksen sisällä vielä kelmussa. Keksejä ostan ani harvoin tai nyt en enää ollenkaan juuri tuon takia.
Kauppaan mennessä pitäisi ottaa jo omat pienet pussukat mukaan hedelmille yms, muovijämää syntyy tosiaan joka reissulta tuhoton määrä.
Yaelian,
VastaaPoistaSinulla on hyvä ja opiksi otettava tapa ostoksien tekemisessä.
Elisa,
Kultainen keskitie on kullanarvoinen, turhaa kannattaa välttää.
Mukavaa viikonloppua.
Sirokko,
Olen kuullut, että kodinelektroniikka tuotetaan tarkoituksella kestämään sen määrätyn lyhyen ajan, jotta tuotantokäyrät pysyvät jatkuvasti noususuunnassa.
elektroniikkajäte kuljetetaan Sierra Leonen tyyppisiin köyhiin kehitysmaihin hajotettavaksi ikään kuin hyvänä tekona. Rikkaat maat kuormittavat köyhien maiden kaatopaikat. Ongelmat ovat poissa silmistä, muttei ratkaistuna.
Luomua voi toteuttaa niin monella tapaa. Ekologia ei ole enää muotitermi, vaan välttämättömyys, jotta heillä jotka meidän jälkeemme tulevat, olisi elämä ja - ei yltäkylläisyys - vaan sen verran kuin tarpeen on.
VastaaPoistaKirjoituksesi on tärkeä. Välttämätön puheenvuoro jyvien ja akanoiden maailmasta.
Lastu,
VastaaPoistaSamoin ajattelen myös.
Kiitos sanoistasi.
Onneksi kierrätys on aika tehokasta. Meillä taloyhtiössä on eri roskikset paperille, pahville, biojätteille, energiajätteille ja sekajätteille. Itse asiassa sekajätettä, siis sitä kaatopaikkakamaa, tulee kaikkein vähiten. Se vain tuntuu hullulta, että nykyään pesen useimmat roskani, esim. juomatölkit ja jugurttipurkit ym. pakkaukset etteivät ne haise keittiön nurkassa. Ei taida olla kovin ekologista.
VastaaPoistaOnneksi on myös lähetystorin ynnä muiden keräyspisteitä, johon voi jättää käyttökelpoiset, mutta liian pieniksi käyneet vaatteet. Jostain syystä en osaa myydä omia vaatteitani kirpparilla, annan mieluummin ilmaiseksi.
Ina,
VastaaPoistaMinäkin kierrätän vaatteet lahjoittamalla ne muille tarvitseville.
Mutta kaikkea muuta löytyy aina kirpputorille, otamme ystävän kanssa yhteisen pöydän. Vanhat aikakausilehdet niputan kirpparille myös.
Kotimaisen kulutuksen kasvu lisää samalla talouskasvua ja parantaa työllisyyttä sekä valtion taloutta. Uskon sen faktaksi kun oppineet ovat sen niin moneen kertaan sanoneet mutta on se jotenkin tosi masentava ajatus.
VastaaPoistaKaiketi sillä olisi elintasoa laskeva vaikutus jos kulutus tykkänään lopetettaisiin. Mutta eikös se olisi ihan hyväksi tässä nykymaailmassa... :-)
VastaaPoistaDemetrius,
VastaaPoistaNoita rattaita emme millään saa pysäytettyä, vaikka haluaisimme. On vain tyydyttävä tähän menoon ja oltava menossa mukana.
hämmästynyt mies,
Hyväksihän se olisi, jos me kaikki niin yhdessä tekisimme.
Olisimmeko lähellä paratiisia ?